Torbjørn Skårstad har fått avslag på sin søknad om erstatning. Kommunen mener kravet om oppreisning er å anse som foreldet.

Krever 250000

Torbjørn Skårstad, opprinnelig fra Skogn, nå bosatt i Vuku, søkte i november Levanger kommune om erstatning for det han mener var feilplassering i spesialskoler. Han krevde 250000 kroner, samt en unnskyldning fra kommunen. Rådmannen fortalte like etterpå at Skårstad ville få et administrativt svar, og viste til kommunens politiske vedtak fra 2009 som sier at Levanger ikke skal ha noen ordning for billighetserstatning.

Beklager

Og nå har kommuneadvokaten gitt Torbjørn Skårstad svar. Det var neppe det svar Skårstad ønsket seg, men kanskje heller ikke så overraskende med tanke på historikken. Skårstad har også tidligere søkt om erstatning, både til stat og kommune, men uten å ha oppnådd positiv respons.

I denne omgang skriver kommuneadvokat Siri Lunnan at Levanger kommune har forståelse for de svært negative opplevelsene som er beskrevet, og at kommunen på det sterkeste ønsker å beklage at vedkommende har hatt disse opplevelsene. Men oppgir samtidig denne begrunnelsen: «Juridisk leser kommunen erstatningskravet slik at «den skadevoldende handling» er å forstå som «feilplassering i spesialskoler». Sakens opplysninger viser at Skårstad ble tatt inn i spesialskoler først gang i 1960 og deretter i 1962. Kommunen legger til grunn at den skadevoldende handling som anføres tillagt kommunen, må ha funnet sted tidligere enn selve plasseringen da det var forvaltningsorganer overordnet kommunen som avgjorde opptak i spesialskolene.»

Foreldet

Advokaten minner også om at kravet er foreldet, og viser til fristene for dette: «(...) når det har gått 20 år siden oppholdet i spesialskolen ble avsluttet, vil det dermed være for sent å reise erstatningssak. Der den skadevoldende handling fant sted tidlig i skoleløpet, kan den absolutte fristen på 20 år dessuten være utløpt på et enda tidligere tidspunkt

Det er 57 år siden Skårstad ble tatt inn på Røstad offentlige skole, og 53 år siden han gikk ut av Ekne offentlige framhalds- og yrkesskole.

Kommuneadvokaten peker også på at kommunestyret i Levanger har tatt en aktiv stilling til ordning med billighetserstatning ved at kommunestyret tidligere har avvist denne formen for vederlagsordning. Samtidig presiserer Levanger kommune sin forståelse for Skårstads og andre barns negative opplevelser på skolene, samt de vanskeligheter som opplevelsene har ført med seg i etterkant av oppholdet, noe kommunen i brevet til Torbjørn Skårstad sterkt beklager.

Dypt uenig

Ola Ødegaard er godt kjent med innholdet i svarbrevet fra Levanger kommune, og er ikke videre fornøyd.

–På vegne av Torbjørn Skårstad avviser vi avslaget fra Levanger kommune, og beklager det sterkt. Vi forlanger at denne søknaden blir behandlet av Levanger kommunestyre så snart som mulig, og at Skårstad innvilges oppreisning, konkluderer han. Ødegaard viser blant annet til den sterke støtten han har møtt blant folk i Vedal og Vuku, noe han mener også kommunen må ta hensyn til.

Ble syk da han fikk brevet

–På vegne av Torbjørn Skårstad er vi rystet og dypt uenig i brevet fra kommunens advokat, tilføyer han. Ifølge Ola Ødegaard ble Torbjørn Skårstad så syk at han måtte legges inn på sykehus da han ble meddelt innholdet i svaret fra kommunen. Ødegaard laster kommunen for det, og er svært kritisk til formuleringene i brevet, og spesielt over at Skårstads søknad vurderes og avgjøres som en skadevoldende handling.

–Dette brevet og argumentasjonen tar vi sterk avstand fra. Kommunen burde beklage at det ble sendt. Det er sterkt usaklig og meget uverdig, understreker Ola Ødegaard. Han hevder Levanger kommune gjennom brevet har lagt vekt på at Torbjørn Skårstad er syk, og han mener det her ligger et misbruk av argumenter for å fremme avslag på søknaden.

Ingen advokatmat

–Vi krever at kommunestyret behandler søknaden. Det er ingen advokatmat, poengterer Ødegaard. Han avfeier at foreldelsesloven skal ligge til grunn.

–Da Stortinget i juni 2005 bestemte at alle barnehjemsbarn og spesialskolebarn skulle få oppreisning, ble det gjort klart at disse sakene ikke skal vurderes etter ordinære juridiske regler. Alle som med hjemmel i barnelovene har vært plassert i institusjoner, som barnehjem og spesialskoler, og som har vært utsatt for overgrep, skal ha oppreisning.

–Vi vil presisere at Torbjørn Skårstad har ingen sykdom. De belastninger han ble påført under sine opphold på de to spesialskolene, og at han ble bedømt som evneveik og fikk en høyst uforsvarlig omsorg, er grunn til å gi ham oppreisning. Det var tidligere Skogn kommune, nå Levanger kommune som plasserte Skårstad på spesialskolene i Levanger og Ekne, og det var kommunens beslutning med hjemmel i barnevernsloven, som gir grunn til å søke om oppreisning. Det at han ble bedømt som evneveik, er ingen form for sykdom, men de feil som her ble gjort, har medført store problemer for søkeren, og at han har slitt med det, kan ikke kommunen frita seg for. Dette er kommunens eget ansvar, konkluderer Ola Ødegaard.

Politikerne må beklage

I tillegg til en beklagelse fra Levanger kommune, mener Ola Ødegaard det også må uttrykkes en sterk beklagelse fra det politiske miljøet.