Vinterdagen kan ikke bli bedre. Et par – tre minusgrader, det er nesten vindstille. Verdalselva flyter stille med islagte bredder. På vei langs elvepromenaden kommer en gjeng kvinner som er godt skodd for å ta seg fram på vinterføret.

Stavgang

I avisa Innherred hadde lokallaget av hjerte- og lungesyke (LHL) annonsert stavgang. Men bare et par av damene går med staver, resten går uten.

–De fleste har staver, men det er ikke alle som liker å gå med dem, sier Liv Karin Eriksson. Hun er kursleder og styremedlem i LHL og leder an i den ukentlige utflukten.

For hjertesyke er det å holde seg i fysisk aktivitet noe av det beste man kan gjøre for helsen. Stavgang, eller såkalt Nordic Walking, er et flott treningsalternativ for denne gruppen.

Baktropp

Anne Helga Tvedt bruker ikke staver i dag, men hun setter stor pris på å få være med å danne «baktropp» som hun sier.

–Jeg har kols, så jeg må ta det litt med ro og kan bli hengende etter. Det kan heller ikke være for kaldt, men i dag går det bra, sier hun.

Resten av trimgjengen består av Karin Værnes, Ingrid Eriksson og Solveig Skotvold. Dagens plan er å gå ned til E6-brua.

–Etterpå går vi tilbake og avslutter med kaffe på «Hydro’n». Om sommeren bruker vi gjerne å kombinere gåturen med grilling, forteller Eriksson.

–Er dere samme gjeng hver gang?

–Vi kan være flere, vi er sju – åtte stykker som bruker å gå fast. Det er litt verre nå på vinteren på grunn av glatta.

Godt for humøret

Damene har utstyrt seg brukbart. Karin Værnes har i likhet med Ingrid staver, og skotøyet med pigger gir godt feste. Når kommunen har fulgt opp med tålelig grei strøing er alt duket for at det kan bli ei fin trim-økt.

–I tillegg til trimmen vi får, er det alltid slik at vi blir i godt humør etter å ha gått en slik tur, supplerer Karin Værnes. For det er slik at når en går sammen blir det prat og i det hele tatt blir en lettere til sinns etter å ha fått rørt seg ute. Her er mottoet: Ut på tur – aldri sur.

Flere tilbud

Verdal LHL er et av mange lokallag som gir et variert tilbud til hjerte- og lungesyke, slagrammede, personer med astma og allergi. Lokallaget drives av frivillige.

–Vi vil gjerne ha flere med oss. Våre aktiviteter er åpne for alle - uavhengig av helsesituasjon og medlemskap i LHL, sier Ingrid Eriksson og legger til: - Hvis noen vil være med og gå en tur må de bare møte opp.

Foruten stavgang/gåturer tilbyr LHL Verdal denne vinteren trim på Stekke, hjertetrim på Verdal videregående og varmebasseng (på onsdager) i Leklemsåsen. I LHL-senteret i Møllegata 4 er det åpne kursdager hver tirsdag.