Giuesseppe Cascio (41) kom til Norge fra Sicilia i 2014. Han er god og trivelig italiensk mann som har jobbet på mange steder rundt om i verden.

Han begynte å arbeide allerede bare 13 år gammel.

–Ungdommer starter tidlig å arbeide i Italia. Det er ikke bare for å få penger, men det ligger i vår kultur. De fleste foreldre mener det er viktig at ungdommene for oppdragelse fra livet og fra eldre mennesker, sier Cascio.

Selv har han etter ungdomsårene studert på forskjellige akademi fagene mat og restaurant.

Vingård

Giuseppe har en spennende historie om hvordan kom han til Norge. Det startet med at han ble kjent med to nordmenn i Italia, og senere i 2008 møtte han en annen nordmann på sin vingård. Mannen spurte om å få arbeide hos han og produsere vin for eksport til Norge. Fra da av fikk de vennskap.

I 2011-2013 ble den økonomiske situasjonen i Sicilia veldig dårlig. Arbeidsgivere fikk problemer med å betale lønn til sine arbeidere. Giuseppe bestemte seg da for å prøve å få arbeid i Norge. Han fikk hjelp til å finne sin første jobb gjennom en nordmann fra Namsos, som han før hadde møtt på Sicilia.

Det ble først jobb i Steinkjer på den bekjentes restaurant, og senere fikk han muligheten til å være med på å gjenåpne den italienske restauranten Tra Amici i Verdal. Han arbeider fortsatt der når de trenger hans hjelp.

Lærer norsk

I 2016 startet Giuseppe på norskkurs ved Møllegata voksenopplæring.

–Jeg kunne engelsk som jeg snakket med andre, men man bør også lære seg språket i landet hvor en jobber, sier Giuseppe.

Norskkurset ble ikke bare en skole for ham. Gjennom skolen har han funnet sin nye jobb, som først startet i Vuku. Ved siden av å også være i Trøndersopp fikk han der lov å starte et nytt prosjekt som kokk ved skolekjøkkenet. Der har han laget mat for barna, og det har gitt en spesiell god mulighet for å lære mer norsk og integrere seg med nordmenn.

Skolemat

–Jeg har ikke fått så mye penger for å drive dette skoleprosjektet, men jeg gleder meg over at barna spiser sunn mat. Foreldre er i jobb og det blir kanskje ikke alltid nok tid til å følge opp den gode oppdragelse om sunn mat. Jeg jobber med det, og vil at barna skal spise sunn mat, gjerne på annerledes måter, forteller han.

Prosjektet som ble startet opp i Vuku er nå blitt videreført til Verdalsøra skole. Leder ved Møllegata Voksenopplæring, Torbjørn Nordvoll, sørget for at det ble opprettet en ny kontrakt ved Verdalsøra skole. I lagingen av skolemat skal Giuseppe få hjelp fra elever fra voksenopplæringen. Det er planlagt at 15 elever skal ut i praksis. Hver dag skal to elle tre elever være med på kjøkkenet for å få arbeidstrening og norsk hverdagskunnskap.

Praksis gir trygghet

Giuseppe sier at praksisplassene gir elevene stor mulighet til å lære norsk.

–Det er veldig viktig for dem ikke bare å lære språk, men også integrere seg i det norske arbeidslivet, lære om norsk kultur og hvordan man selv kan finne en fremtidig jobb. Med nye erfaringer vil den som kommer fra andre land heller ikke føle seg flau over deres eget språk eller kultur, sier Giuseppe Cascio.