- Fra starten av var alle landets fylker representert, gjennom delfinalene ble dette redusert til 14 fylker. Nå ser vi at Trøndelag med fem priser er landets mattyngdepunkt, sier hoveddommer Einar Risvik, fra Nofima i en pressemleding.

Målet med matprisen «Det Norske Måltid» er å synliggjøre mangfoldet i norsk matproduksjon og bidra til næringsutvikling. Den 12. januar gikk konkurransen av stabelen for tiende gang, og da var det altså trønderne som dominerte i Stavanger.

Blant de lokale aktørene fra vårt dekningsområde finner vi Munkeby Mariakloster, som kapret tittelen «Årets ost». Juryens begrunnelse lyder følgende:

Osten har enkel emballasje med tydelig logo og profil som gjør at osten er lett å kjenne igjen. Ostens skorpe har en sterk og kompleks aroma, mens selve ostemassen er svært kremete, og har fyldig smak. Osten er perfekt modnet over tid og saltsmaken er balansert. Årets vinnerprodukt er laget på upasteurisert melk, og var en av de første med dette i Norge. Vinneren har vært med på «småskalarevolusjonen» for osteproduksjon i landet de siste 15 årene. Osten er svært ettertraktet.

- Perfekt konsistens

I nabokommunen var det Røra Bakeri AS som gikk av med seieren. For sin skjenning fikk de tittelen «Årets bakst».

Juryen sier konsistensen på skjenningen til Røra Bakeri AS er perfekt. Foto: Det Norske Måltid

Juryen skriver dette om produktet:

Vinnerproduktet kommer i en lekker og karakteristisk emballasje med god informasjon om produktet, tradisjonen, serveringstips og produsenten. Produktet har et svært delikat utseende og har lukt og smak som er godt balansert mot råvarene. Konsistensen er perfekt! Det er svært positivt at lokalt og tradisjonelt håndverk holdes i hevd, slik at produktene gjøres tilgjengelig for flere enn dem som har kunnskap og mulighet til å lage dette selv. Vinneren har beskyttet geografisk betegnelse.

Flere prisvinnere finner vi også sør i fylket, Hogna Brygg fra Midtre Gauldal fikk tittelen Årets øl for sitt Rødskjegg, solbæris fra Reins Kloster As i Rissa ble Årets meieriprodukt, mens prisen for Årets kjøtt - naturell gikk til Røroskjøtt for mørbrad av reinsdyrkalv.