Ståle K. Johansen kjenner at avgjørelsen om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja har et sterkt innslag av Venstre og Trine Skei Grande i seg.

– Venstre virker å gjøre alt de kan for å få stengt oljeindustrien, uten tanke på hva det har å si for velferdsstaten og mulighetene oljen gir til forskning på og utvikling av miljøvennlig industri, sier Johansen til Klassekampen.

Mer oljeleting andre steder

Til gjengjeld varslet oljeminister Terje Søviknes (Frp) mandag at 103 blokker i Barentshavet og Norskehavet skal åpnes for leting.

– For bransjen er det helt avgjørende at nye områder åpnes for drift, sier Johansen, som er hovedtillitsvalgt for 480 medlemmer i Fellesforbundet på verftet.

Da Kværner før jul fikk kontrakten på bygging av en ubemannet plattform på Valhall var det et gjennombrudd som vil endre oljebransjen. Istedet for hundrevis av arbeidere i skiftarbeid på plattformen, har denne typen plattformer bare rom for nødovernatting.

Ubemannede plattformer gjør at mindre lommer kan utvinnes til lavere pris, og det som før ikke var drivverdige felt kan bli lønnsomme.

Trenger mer energi

På spørsmål om ikke gode vilkår i oljeindustrien i mange tiår fremover ikke vil være dårlig nytt for klimaet, innvender Johansen at vind og sol bare dekker litt over én prosent av energiforbruket i verden.

– Det er underkommunisert hvordan vi skal dekke verdens energibehov uten oljen, fastslår han.

Det betyr ikke at han fornekter klimaendringer som følge av utslipp.

– Men det er bedre å satse på karbonfangst enn å avvikle oljeindustrien.

Fornybarsatsing blåste bort

Kværner Verdal har også prøvd seg på vindmøllesatsing, men kontrakten på å lage understell til 48 vindmøller strandet i økonomisk krangel med den tyske oppdragsgiveren.

– Det kan hende at vi prøver fornybare prosjekter igjen, men det må være lønnsomt også, sier Ståle K. Johansen.

Han føler at virkemidlene i det grønne skiftet i altfor stor grad er rettet mot små og mellomstore bedrifter. Kværner-klubblederen etterlyser større satsing på aktørene som har muskler til de store prosjektene.