I november i fjor vedtok flertallet i plan- og samfunnskomiteen å gi Norgesgruppen dispensasjon fra den nye sentrumsplanen i Verdal, der Holberg-tomta ved innkjøringen til Verdal sentrum er avsatt til plasskrevende handel. Norgesgruppen har i flere år kjempet for å få etablere detaljhandel på tomta, og har ønsket å bygge en Kiwi-butikk der.

Coop klaget

Tirsdag behandlet Komité for plan og samfunn en klage fra Coop, som vil hindre Norgesgruppen å etablere seg på tomta. Selv hadde Coop laget tegninger for en dagligvarebutikk på tomta, men slo det ifra seg på grunn av kravene om plasskrevende handel i reguleringsplanen. Rådmannen foreslo i saksframlegget å ikke ta klagen til følge, og dermed å sende saken til Fylkesmannen for endelig avgjørelse.

I november fikk Oddleiv Aksnes i Høyre støtte fra Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne for å si ja til Kiwi-butikk på tomta. I saksframlegget heter det at dispensasjonen bør gis fordi området er godt tilgjengelig for gående og syklende, og at det er ønskelig med detaljhandel i slike områder. Trafikkløsningen er også utbedret, og tomten passer for en mindre dagligvarebutikk som også øker konkurransen i bransjen i område.

– Jeg syns det er veldig positivt for verdalssamfunnet. Vi må være en ja-kommune til alle slags næringsetableringer, sa Aksnes til Innherred da vedtaket i november ble klart med fem mot tre stemmer fra Ap.

Seks mot tre

I møtet tirsdag ble Coops klage avvist med seks mot tre stemmer, hvor Arbeiderpartiet igjen gikk imot dispensasjonen og etableringen. Arbeiderpartiet ved Ove Morten Haugan fremmet først et utsettelsesforslag med følgende begrunnelse:

– Rådmannen bes gjøre en nærmere vurdering av klagen opp mot dispensasjonskriteriene i plan- og bygningslovens § 19-2.

Ove Morten Haugan ville drøfte Coop-klagen ytterligere før en avgjørelse ble tatt. Arkiv

Utsettelsesforslaget ble nedstemt med fem mot fire stemmer. Deretter fikk Ap lagt inn en protokolltilførsel, hvor de uttrykte bekymring over saken:

–Verdal Arbeiderparti er bekymret over mangelen på faglig drøfting og vurdering av innholdet i klagen fra Coop Midt-Norge. Vi kan ikke se at klagens ulike ankepunkter er vurdert opp mot dispensasjonskriteriene, heter det i tilførselen.

Til Fylkesmannen

Ove Morten Haugan (Ap) foreslo deretter å ta klagen fra Coop Midt-Norge til følge. Begrunnelsen var at vedtaket ville uthule reguleringsplanen fra 2015 og kommunedelplanen fra 2017. Det kan også danne et mønster for hvordan kommunen skal behandle lignende saker tilknyttet planen i fremtiden, skrev han i sitt alternative forslag.

Forslaget fikk bare tre stemmer fra Ap, mens resten stemte for rådmannens innstilling på at det ikke hadde fremkommet nye argumenter siden dispensasjonen ble gitt. Vedtaket betyr at saken sendes over til Fylkesmannen som klageinstans for endelig avgjørelse.