Det under en fest for godt og vel ett år siden at politiets operasjonssentral fikk telefon fra en festdeltaker om at en mann i 30-årene som var på festen hadde satt seg i en bil og kjørt avgårde.

Da politiet kom dit, var mannen hjemme, beruset, men sa til politiet at han ikke hadde vært ute på noen kjøretur.

Det ble likevel tatt utåndingsprøve, som viste 1,72 i promille. Førerkortet til mannen ble også beslaglagt.

– Drakk etterpå

I Inntrøndelag tingrett vedgikk imidlertid mannen å ha vært ute på en kjøretur ved kvart på fire-tiden om natta. Han forklarte det med en krangel med en av gjestene, og et ønske om kjøre av seg sinnet. Men i retten hevdet han å ha vært edru under kjøreturen.

– Jeg blandet meg en dram ved halv elleve-tiden, men etter det drakk jeg ikke noe mer. Ikke før jeg kom hjem fra kjøreturen, da jeg drakk 3,5 desiliter vodka for å få sove, forklarte han overfor tingrettsdommerne.

Stolte på vitnene

Selv om retten ikke hadde konkrete bevis for at mannen faktisk kjørte i beruset tilstand, stolte de veldig på vitnene i saken.

To andre festdeltakere hadde oppfattet mannen som tydelig beruset, ved at han var både høylytt, hyper og pratet mye tull. De mente å ha sett ham drikke i hvert fall ei halv halvflaske brennevin pluss vodka som stod på bordet, før han satte seg i bilen og kjørte.

En annen hadde sett mannen sjangle før han satte seg i bilen.

Et siste vitne forklarte seg i samsvar med mannens forklaring, men vedkommende festet retten liten lit til. Dette vitnet skal også ha snakket med med mannen om saken etter festen, og forklaringen var ifølge tingretten påtakelig lik mannen sin.

Usikkerhet gir mildere dom

Hvor høy promille han faktisk hadde da han satte seg bak rattet er ikke godt å si. Det kan stemme at han drakk også etter kjøreturen, slik han selv forklarte. Men at promillen i hvert fall var over 0,5 er det ikke tvil om slik retten så det.

Det skal også ha vært nært et sammenstøt med en bil som hentet en festdeltaker, da mannen var på veg tilbake fra kjøreturen sin.

Inntrøndelag tingrett fant at en betinget fengselsdom på 18 dager var passende. Selv om mannen slipper å sone den uten nye lovbrudd, må han betale en bot på 60.000 kroner og 2.000 kroner i saksomkostninger. Han fikk dessuten 13 måneders tap av førerretten, men siden førerkortet har vært beslaglagt siden festen så kan han allerede nå kjøre opp på nytt.