–Det er nå eller aldri, tenkte Bäcklund og dro på en seks ukers motorsykkeltur i Thailand.

Den 26. oktober – da den populære kongen av Thailand ble stedt til hvile, og alt av trafikk sto stille – landet Roger Bäcklund i Bangkok. Han kom seg til neste flyplass for å ta et innenriksfly nordover til Chiang Rai. Der startet det thailandske eventyret på to hjul.

Roger Bäcklund fra Forbregd Lein på Stiklestad er en dreven motorsyklist. Men i yrkeslivet har han hatt fokus et helt annet sted. Han har jobbet med rådgivning innen bank og forsikring i snart 30 år. Hans siste jobb var som seniorrådgiver hos Sparebank 1 Midt-Norge.

–Hvordan opplevde du å stå uten jobb?

–Høsten 2016 gikk det rykter om at Sparebanken skulle slanke staben. Men likevel kom beskjeden plutselig, uten forvarsel. Den avdelingen jeg jobbet i, skulle legges ned. All produksjon skulle foregå i Trondheim. Du føler at du plutselig ikke er verdt noe, selv om du vet at du har gjort en god jobb. Jeg har kontakt med gamle kunder som sier at de savner meg, og det er godt å høre.

Nå eller aldri

Den arbeidsledige finansmannen fortsatte å sette klokka på ringing om morgenen. Han ville prøve å ha en så normal hverdag som mulig. Han gikk i gang med vedlikehold både av hus og hytte. Da det prosjektet var over, følte han at han måtte få noe nytt å bryne seg på. Han måtte ut av komfortsonen og utfordre seg selv på nye områder.

–Jeg visste at det var nå eller aldri. Jeg hadde fått sluttpakke, så økonomien var grei. Jeg tenkte: Når ellers i livet vil jeg ha denne muligheten til å gjøre en slik tur?

Verdalingen hadde vært i Thailand på ferie tidligere, men nå ville han utforske den nordlige delen av landet. Og han ville kjøre motorsykkel. Alene.

En fantastisk loop

–Jeg har vært på tur med kamerater både i USA og Russland, men nå ville jeg teste meg sjøl på en ny måte. Det som var artig var at da jeg hadde bestemt meg, hadde Dagbladet en reportasje hvor de anbefalte denne delen av landet. Det ble en bekreftelse på at valget mitt var rett, sier Roger Bäcklund og trekker fram kartet med veinettet i Thailand.

Han viser oss byen Chiang Rai, som ligger i Det gyldne triangel, hvor Thailand, Myanmar og Laos møtes.

–Jeg leste meg opp på hvor jeg fant de beste veiene for motorsykkel. Og den ligger akkurat her med utgangspunkt i Chiang Rai. Her ligger Mae Hong Son Loop, som er kåret til en av de ti beste motorsykkelveiene i hele verden. Den var helt fantastisk! Den er kjent for sine 1864 svinger. Hen va det svingåt og kupert!, smiler Roger og anbefaler den samme strekningen til andre som vil utforske Thailand på to hjul. I starten på loopen var det 762 svinger mellom byene Chiang Mai og Pai, som utgjør en strekning på under ti mil.

–Jeg satt bare og flira hele veien!

Den berømte broen

Fra Chiang Rai satte Roger kursen sørover. Han tilbakela rundt 80 mil før han kom til Kanchanaburi og Broen over Kwai, som er kjent fra filmen med samme navn.

–Brua ble faktisk bygd etter at filmen var ferdig. Og det er jo ei vanlig jernbanebru. Ja, den likner på jernbanebrua over Verdalselva, sier turisten. Men historien som filmen bygger på er dramatisk. Historieskriverne mener at 12.500 krigsfanger mistet livet under byggingen av denne jernbanen som japanerne bygde under krigen.

Etter besøket på Broen over Kwai satte verdalingen kursen nordover igjen på sin røde Kawasaki 650, som han hadde leid.

Smakte det sterke

Roger sier at han ikke savnet reisefølge.

–Det var ikke noe problem å dra alene. Når jeg kom med så stor sykkel, kunne jeg nesten ikke parkere uten at noen kom bort og ville snakke. Jeg ble bedt med folk hjem til lunsj og på bygdafest, og traff bare hyggelige folk. På bygdafesten ville de prøve å skjenke meg full, men der forregnet de seg. Jeg var mye tyngre enn dem. De tenkte ikke på at vi stilte i forskjellig vektklasse! Jeg må si at nordtrønderne kan være stolte av det de produserer heime. Det som jeg fikk servert på landsbygda i Thailand var ikke godt…

Gamle, gode koner

For øvrig prøvde den blekhudede turisten å spise og drikke det han ble tilbudt. Noen ganger forvillet han seg inn i små landsbyer hvor de aldri hadde sett en hvit mann før. Og mange trodde han var politimann siden han var så stor.

–Ble du syk noen gang?

–Bortsett fra ett tilfelle den siste uka, så tålte jeg all mat. Jeg prøvde å kjøpe mat der hvor det var gamle damer som sto bak disken. Det var sikkerstikk. Jeg fikk ofte servert gode supper av disse eldre konene.

Flotte byggverk

Thailand er et buddhistisk land, og Roger viser oss bilder av imponerende templer. Han tror de eldste «pyramidene» i Ayutthaya er fra 1300-1400-tallet.

–Thailand har ikke hatt krig på 700 år, så her fins det bevart utrolig flotte byggverk og kunstskatter.

Roger viser oss bilde av et stort tempel som er bygd på tomme ølflasker! Et vakkert byggverk i mange fargenyanser. Og etterpå står verdalingen godt plantet ved inngangen til et vakkert tempel bygd i mosaikk.

–Hvis du er glad i mosaikk, så må du bare dra hit. Eller hit: Jeg var inne i White Chapel, inne i den Hvite buddhaen i Chiang Rai. Det var helt fantastisk utsmykning der inne, og derfra hadde jeg litt av en utsikt.

Roger viser oss også et annet bilde som forteller en artig historie. Han er i den gamle hovedstaden Ayutthaya, hvor taket på tempelet skal restaureres.

–Jeg donerte noen bath (den lokale myntenheten) og fikk navnet mitt skrevet på en av taksteinene. Det kan bli et interessant funn for dem som finner navnet mitt på det taket om hundre år!

Eksotisk opplevelse

Så følger bilder av noen enkle skur. Der bor det folk.

–De bodde i skur, mens templene skinte. De fleste på landsbygda bor under enkle kår. Jeg fikk komme inn hos flere og se hvordan de hadde det. Thaiene deler alt, selv om de ikke har noe. Og jeg følte meg trygg.

Roger lener seg tilbake og ser for seg veiene, stemningen, søvnige landsbyer, trivelige folk og god mat. Han følte at det var eksotisk å komme til denne delen av Thailand.

–Men det ble ikke den store utfordringen jeg var forberedt på. Alt gikk veldig greit, sier Roger Bäcklund.

Han skal tilbake igjen. Han er ikke ferdig med Det gyldne triangel. Kanskje det blir Laos neste gang?

Hvis han ikke får seg en ny jobb, da. Roger Bäcklund holder seg i form, og han lever i håpet om at noen har bruk for ham og hans kompetanse.

Mens han venter på ny jobb, kan han kanskje gi finansielle og praktiske råd til andre som vil leie seg en stor, rød sykkel og teste ut svingene i det nordlige Thailand.

740 19 000

redaksjon@innherred.no