Her blir det kutt

Dermed ligger det an til en rekke kutt i velferd- og tjenestetilbudet i Verdal. Her er noen av konsekvensene:

- «Nesten» full stopp i rekruttering.

- Reduksjon husleie Turnéteatret.

- Reduksjon tilskudd idrettsanlegg og drift Sentralidrettsanlegget.

- Økt elevavgift kulturskolen.

- Ingen prisutdelingsarrangement i forbindelse med kulturpris.

- Søndagsstengning av svømmebasseng.

- Reduksjoner på vedlikehold på bygg og eiendom.

- Slukking av gatelys deler av natt.

- Kutt i støtten til Eldres råd, Ungdomsrådet, Råd for utviklingshemmede og Innvandrerrådet.

- Redusert bidrag til TV-aksjonen.

- Ingen førjulstaco for kommunalt ansatte.

Kutt i hjemmetjenesten

De enda mer smertefulle kuttene vil kunne komme i Hjemmetjenesten. Dette arbeidet er ennå ikke konkretisert, men det er lagt inn kutt på 500.000 kroner. Samme beløp skal spares inn under kultur og teknisk drift, veg og vedlikehold.

Det er ikke så hyggelig å høre på debatten, medga Christian Floan Aalberg fra Utdanningsforbundet. Til venstre SVs Anne Kolstad, som sørget for flertall for økt eiendomsskatt i formannskapet - men som ikke er i stand til å skape noen overvekt for rådmannens ønske i kommunestyret.

Den største innsparingen vil komme innen rådmannens område, som i praksis betyr at nye ansettelser til «Nye Verdal» blir satt på vent. Blant annet er det her snakk om en kommunalsjef utvikling og virksomhetsstøtte. En annen stor innsparingsdel går under området innkjøp.

Polarisert debatt

Selve diskusjonen om 2018-budsjettet ble holdt i administrasjonsutvalget, der også representanter fra fagforeningene var med. Christian Floan Aalberg fra Utdanningsforbundet satte ord på hvordan han opplevde debatten:

- Jeg synes det er synd at debatten er så polarisert som den er. Jeg skulle ønske at vi kunne brettet opp ermene sammen og fant noen gode løsninger for kommunen som sådan. Jeg setter pris på at dere søker å finne muligheter for enighet. Men vi må forholde oss lojalt til det kommunestyret vedtar. Om det er en stemmes overvekt eller enstemmighet har ikke så mye å si, men vi ser hvordan dere snakker sammen. Og det er ikke alltid like hyggelig å være bisitter må jeg få lov til å kunne si, uten at jeg har noen endringsmuligheter på hvordan dere snakker sammen.

Aalberg minnet formannskapsmedlemmene om at det haster å få fattet en beslutning.

- Som det sies i teksten fra rådmannen, desto lengre dere venter med et vedtak, jo mer må vi hente senere.

«Skadebegrensning»

Å finne sammen skulle vise seg å være svært så vanskelig. Ordfører Bjørn Iversen presenterte fra Verdal Arbeiderparti et forslag med endringer og tillegg. Dette omtalte han som «skadebegrensning». I korthet gikk dette ut på å øke eiendomsskattesatsene med 0,5 promille, halvparten av rådmannens opprinnelige forslag.

- Vi rekker ut ei hand for å få et kompromiss, sa Iversen.

Samarbeidspartiet Kristelig Folkeparti gikk enda lenger med Tor Petter Abelsen, som kom med forslag om å opprettholde formannskapets forrige innstilling fra november. Altså å øke eiendomsskattesatsen med 1 promille.

Invitten fra Ap og KrF fikk ingen gehør fra Senterpartiets tre representanter i formannskapet eller Høyres varaordfører Silje Sjøvold.

Arbeiderpartiet må ta ansvaret

Pål Sverre Fikse (Sp) repliserte flere ganger under debatten med å etterspørre en anerkjennelse fra Arbeiderpartiet om å ta ansvar for at kommunen har fattet vedtak som har ført kommunen dit den er i dag.

- Jeg opplever at det er ingen anerkjennelse for den veien vi var på kom til å føre til så trange rammer at dette ville bli svært vanskelig. Det å investere seg ut av dette problemet ser jeg ikke hvordan vi skal få til.

Senterpartiet og Høyres forslag til endringer ble ikke stemt over, men protokollert. Her får rådmannens forslag til innsparinger så langt et ja, men partiene vil beholde 300.000 til et digitaliseringsprosjekt som støttes av Kommunaldepartementet.

Ei endelig innsparingsliste vil altså bli klar først etter kommunestyremøtet i slutten av januar.