Etter den såkalte «innsiktsfasen» skal kommunen nå komme videre i det omfattende arbeidet med å få på plass innhold i Verdals nye helsebygg. Første skritt er å sette sammen en referansegruppe, bestående av blant annet politikere og representanter fra pensjonistlagene.

Komité for mennesker og livskvalitet har enstemmig valgt tre kvinner som skal representere de politiske partiene. Disse er Trine Reitan (Ap), Marit Voll (Sp) og Silje Sjøvold (H).

–Jeg kjenner på at jeg er veldig klar for å grave dypere i dette, sa komiteleder Trine Reitan ved møtets begynnelse onsdag.

Ubesvarte spørsmål

Kommunalsjef Anne Kari Haugdal var tilstede i komitémøtet og besvarte spørsmål om hva som venter i neste fase. Fortsatt har lokalpolitikerne mange spørsmål knyttet til både hva som kommer, og hva slags behov det er for omsorgs- og sykehjemsplasser.

Terje Aksnes (Sp) frykter for eldrebølgen som kommer for fullt.

–Vi må passe oss så vi ikke kommer dit at vi ikke har nok plasser. Jeg har hele tiden sagt at jeg synes denne omleggingen fra sykehjemsplasser til omsorgs-plasser har gått fort og blitt en trend. Hvis vi greier å holde folk friske lenge er det det beste, men jeg er tror sykehjemsplasser blir kjempeviktig framover.

Anne Karin Haugdal opplyste at det skal komme oppdaterte framskrivningstall om eldre og kapasitetsbehov.

–Det vi vet er at vi i 2040 må ha nesten 300 sykehjemsplasser. Dette skal vi ta en ny runde på med oppdaterte framskrivningstall i den neste fasen.

Funksjonelle boliger

En trend som kan virke inn i det kommunale tjenestetilbudet er at stadig flere eldre kjøper seg leiligheter som er svært funksjonelle. Disse eldre vil i mindre grad kunne få behov for omsorgsboliger.

–Vi har veldig mange som har ordnet seg med funksjonelle boliger i sentrum. Det gir oss noen utfordringer i å finne ut hva slags kapasitet vi egentlig skal ha. Når vil det være behov for en omsorgsbolig? På de omsorgsboligtypene vi har i dag, får vi nå veldig få søkere, sa Haugdal. Hun mener det som skjer vil få konsekvenser for kommunens tjenestetilbud.

Blant spørsmålene i det videre arbeidet når vil demente ha behov for et kommunalt tjenestetilbud.

–Vil funksjonsnivået være slik at vi klarer å betjene dem med hjemmetjenester lenger? I og med at de har så funksjonelle boliger, kan det kommunale tilbudet komme på et senere tidspunkt? Er det da behov for en sykehjemsplass i større grad enn en omsorgsbolig? Det er den fag-lige inngangen på dette, sa Anne Karin Haugdal.

Uten kjøkken

Siri-Gunn Vinne (Sp) var blant dem som stilte spørsmål omkring innholdet i en omsorgsbolig. Her fikk hun høre at omsorgsboligene, slik de er tenkt i det nye helsebygget, ikke vil inneholde kjøkken. Tanken er at en omsorgsbolig kan, om det blir nødvendig omgjøres til et sykehjemsrom. Den som velger å flytte inn i en omsorgsbolig vil kunne fortsette å bo der dersom vedkommende blir syk og dement.

Bjørn Holmli spurte om medvirkningen, blant annet fra pensjonister, er godt nok ivaretatt.

–Det er åpenbart at det er forventningsgap, svarte kommunalsjef Anne Karin Haugdal.

–Det er mange stemmer som skal høres. Vi har jobbet veldig bredt i mange ulike brukergrupper. Det har vært nødvendig i innsiktsfasen for å finne ut hva vi snakker om. Vi har fått mange gode innspill, og det har vært et kjærkomment engasjement. Nå blir første oppgave for den nye referansegruppen å avklare hva som er realistiske forventninger.