Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag ruller videre etter at feltstasjonen i Skogn nå pakkes sammen og innbyggerne i Levanger siden i fjor høst har hatt muligheten til å la seg undersøke. Til sammen har 7196 levangsbygg deltatt, noe som tilsvarer 47,5 prosent av de inviterte innbyggerne.

Åse Nyenget var aldri i tvil. Selvsagt ville hun delta.

–Hvorfor ikke? Det er et flott tiltak, svarer hun. Fortsatt overrasket etter å ha fått den hyggelige telefonen fra ordføreren etter trekkingen fredag morgen, og fortsatt noe i villrede over hva hun skal bruke reisegavekortet til. Verdien er i alle fall 20.000 kroner, og er gitt av Levanger kommune. Gaven ble overrakt av ordfører Robert Svarva ved feltstasjonen i Skogn fredag.

Vant elsykkel

Her var det også en annen innbygger fra Levanger som kunne smile bredt. Lisbeth Susegg vant elsykkelen til en verdi av 17000 kroner. HUNT deler ut tilsvarende for hver eneste deltakerkommune, i alt 23 i tallet. Og nå altså med Lisbeth Susegg som den første vinneren.

–Jeg har en gammel sykkel fra før, men det er en stund siden sist jeg brukte den, medgir nessebyggen.

–Så nå må jeg vel begynne. Jeg har en sønn som i alle fall ble fornøyd, ler hun. Nå spørs det likevel om jobbsykling blir særlig aktuelt, da arbeidsvegen er intet mindre enn strekningen Levanger-Fosen. Også Lisbeth Susegg er blant innbyggerne som gjerne stiller opp, både for å få sin egen helsesjekk, men også for forskningen. Hun har også deltatt på tidligere HUNT-undersøkelser, og har som siste del av HUNT 4 en aldri så liten forestående innsats:

–Det blir kondistest i februar, forteller hun.

Lisbeth Susegg vant elsykkel. Steinar Krokstad gratulerer.

–Kan skrive under på det

Kan hende får hun ved hjelp av sykkelen sjanse til å spisse litt på formen de siste dagene inn mot testen. Ifølge daglig leder Steinar Krokstad ved HUNT forskningssenter, er det faktisk ikke veldig stor forskjell på energiforbruket.

–Det viser seg at de som bruker elsykkel ikke bruker så mye mindre energi enn de som sykler med vanlig sykkel, sier han.

–Vi får noen spørsmål om hvorfor vi lodder ut elsykkel i stedet for en vanlig sykkel. Da svarer vi at det er mye bedre å sykle med elsykkel, enn ikke å sykle i det hele tatt, supplerer Vigdis Hjulstad Belbo, pressekontakt ved HUNT.

Omtrent halvparten

–Det kan jeg skrive under på. Jeg har syklet elsykkel siden oktober, tilføyer Robert Svarva.

Mens oppmøtet i Levanger endte på 47,5 prosent, var det hele 65 prosent på Frosta og 53 prosent på Inderøy. Tallene brutt ned på kretsnivå i Levanger, viser at det er Okkenhaug som vant «kretsmesterskapet». 56 prosent av okkenhaugsbyggen har deltatt. Sølvmedaljen gikk til Lysaker med 54 prosent, mens bronsen gikk til Åsen med 53 prosent. Lysaker gjorde det best blant de store kretsene. Dårligst ut kommer Levanger sentrum med like over 35 prosents oppslutning. Innbyggersammensetningen kan imidlertid forklare noen av variasjonene. For eksempel bor det en del eldre i Levanger sentrum, og 70 pluss-prosjektet med mulighetene for hjemmebesøk ennå ikke er avsluttet.

De fleste som har deltatt i HUNT-undersøkelsen har også stiftet bekjentskap med den ukelange aktivitetsmålingen. Disse har høstet stor interesse. Statistikken viser at hele 80 prosent av deltakerne i Levanger har gått med aktivitetsmålerne. HUNT-leder Steinar Krokstad beskriver det som internasjonalt topp front forskning, og er spent på materialet som samles inn.

95 prosent av deltakerne har stilt opp for å måle sin egen kroppssammensetning, samt avgitt blodprøver.

Kvinner flinkest

Innbyggere i alderen 50- og 60-åra er i særklasse god hva oppmøtet angår. Dessuten er kvinner flinkere enn menn. Blant 7196 deltakere i Levanger, er 3285 menn og 4006 kvinner.

HUNT 3 hadde i sin tid et oppmøte på 54 prosent, og med tanke på veksten i innbyggertall i Levanger siden den gang (+ 2000) er det faktiske deltakerantallet høyere enn for ti år siden. Her spørs det jo imidlertid hvordan man bruker statistikken.

I fjor høst fikk undersøkelsen på feltstasjonen i Skogn en noe trang start da det bredte seg ord om kø- og lang ventetid. Dette bedret seg etter hvert, og nå har vertskapet tatt ytterligere grep.

–Vi sørger for bedre deltakerflyt og mindre venting på feltstasjonene i Verdal og Steinkjer, samt resten av HUNT 4, lover Vigdis Hjulstad Belbo. I Steinkjer starter HUNT 29. januar. I Verdal går startskuddet 5. mars, her med Ørmelen bo- og helsetun som arena for feltstasjonen. HUNT vil befinne seg i Verdal fram til 21. juni. Et poeng verdt å merke seg er at innbyggere fra Levanger som av en eller annen grunn misset muligheten i egen kommune, fint kan droppe inn på en av feltstasjonene i de øvrige kommunene.

HUNT 4 er så langt godt fornøyd med oppmøtet. Deltakelsen i helseundersøkelser er nedadgående, en trend som har vist seg både i Norge og internasjonalt. Steinar Krokstad mener oppmøtenedgangen er stagget. HUNT 1 hadde 90 prosent, HUNT 2 hadde 70 prosent og HUNT 3 54 prosent oppmøte. I internasjonal sammenheng er vi høyt oppe. Krokstad viser til en større undersøkelse i Nederland (Lifelines) med 35 prosent oppmøte, og en i England (UK biobank) med 8 prosent.

Usedvanlig godt

–I internasjonal sammenheng er oppmøtet til HUNT usedvanlig godt. Det er neppe mulig å gjennomføre en sånn befolkningsundersøkelse noe annet sted i verden. Det har med at vi har en tradisjon, HUNT er ganske kjent og at vi har mange flotte resultater å vise til. Men også den nordtrønderske dugnadsånden. Nordre del av Trøndelag er et supert sted å drive helseundersøkelser, konkluderer Steinar Krokstad.