–Når jeg hører at folk blir utrygg så gjør det noe med meg. Slik kan vi ikke ha det.

Varaordfører Alf Magnar Reberg tar tilbakemeldingene fra innbyggerne på stort alvor.

Han forteller at det er en bekymringsfull utvikling, ikke bare innen eldreomsorgen, men innen helseområdet generelt.

De eldre lever stadig lenger, og med det så øker også pleiebehovet. Men uansett hvordan man snur og vender på det, så er det kommunen som har ansvaret, og det koster penger.

Må ha kapasitet

–Nå ser vi at sykehusene er pålagt å spare penger. De vil bety at pasienter skrives ut raskere enn vi kanskje hadde ønsket. Dermed er det vårt ansvar å gi en tilfredsstillende oppfølging i form av en rehabiliteringsplass eller et mer varig opphold ved en institusjon.

For Reberg legger ikke skjul på at de endringer som har skjedd innen eldreomsorgen er styrt fra statlig hold. Sykeheimsplasser skal avvikles. I stedet skal det bygges omsorgsboliger.

Utgangspunktet er at folk skal klare seg lengst mulig hjemme, gjerne med bistand av hjemmesykepleie og andre tjenester.

Blir pleiebehovet for prekært kan omsorgsbolig være neste alternativ.

Fungerer bra

I Reberg sin hjembygd Åsen, har den gamle sykeheimen blitt revet og erstattet av et flunkende nytt omsorgssenter. Selv om reaksjonene har vært litt blandet, mener varaordføreren at omsorgssenteret fungerer som forventet.

–I Åsen er det like mange pleiere per beboer som det var tidligere. Vi skal også huske at en omsorgsbolig med heltids omsorg har like bra oppfølging som en sykeheimsplass.

Alf Magnar Reberg mener den nye omsorgssenteret i Åsen fungerer godt. Foto: Roger M. Svendsen.

Reberg mener det er en oppfatning som har festet seg om at ikke alt er som det skal være i Åsen. Det synes han er leit, for slik er ikke virkeligheten.

–Rapporten fra Fylkeslegen om Stokkbakken omsorgssenter hadde egentlig bare ett avvik. Det gikk på at tiltak ble gjennomført uten at det forelå et vedtak. Formaliteter, men i omsorgsbolig skal vedtak fattes før nødvendige tiltak gjennomføres, noe som ikke alltid var nødvendig for et sykehjem som defineres som institusjon. Det viktige er at tiltakene var riktige og blir ikke kritisert, men vedtak må foreligge. Dette handler om opplæring, og er iverksatt nå.

Varaordføreren sier han kan forstå at behovet for sykeheimsplasser blir etterlyst, og at dette er noe man blir nødt å se nærmere på.

Retningslinjer

–Det kan jo være at noen stusser over at enkelte beboere har omsorgsboliger som er større enn behovet de har, men her har vi altså krav vi må forholde oss til fra statlig hold, sier han.

Men han vil påpeke at kapasiteten ikke har gått ned den dagen Skogn helsetun ble nedlagt.

–Vi har ikke tatt vekk plasser, men flyttet dem til andre steder, slik som til Breidablikk og Stokkbakken.

Samtidig vil ikke varaordføreren legge skjul på at det meste handler om økonomi, og at kommunen er avhengig av statlige overføringer.

–Vi kan godt bygge nytt. Det er bare å låne penger, men det som koster er å drifte det. Og det er dyrt.

Men hva vil du si til de av Levangers innbyggere, som selv eller på vegne av sine pårørende gjerne ville hatt en omsorgsplass?

–Jeg vil si at de plassen vi har i dag fungerer godt, men jeg skjønner at vi må gjøre noe med kapasiteten. Folk lever lenger, og da vil behovet for ekstra omsorg melde seg. Det må vi ta på alvor.

Når det gjelder konkret for Skogn helsetun, så tror Reberg at det vil være mest aktuelt å bygge nytt, men som han sier:

Gammelbygget aktuelt

–Det kan godt hende vi må ta i bruk eksisterende bygningsmasse for å avhjelpe et snarlig behov, men noe mer enn det kan jeg ikke si i dag.

Reberg vil også si at han føler et ansvar for å gi de gamle i dag en verdig alderdom, og han støtter fullt ut det Janne Laberget gir uttrykk for.

–Selvsagt skal vi ta vare på de eldre. Det er dem vi skal takke for at vi har det så bra i dag. Derfor er vi forpliktet til å gi dem en verdig og god alderdom, sier Alf Magnar Reberg.