Ronny Grønn fra begynte med hundekjøring da han var inne til rusbehandling på Tyrili i fjor. Forrige helg vant han det 30 mil lange hundekjøringsløpet Amundsen Race i Sverige.

Fikk jobb på kennel

-  Jeg var inne til behandling på Tyrili i februar i fjor, og der holdt de på med hundekjøring. Det var da jeg begynte med dette, forteller 42 år gamle Grønn til Verdalingen.

Grønn trivdes veldig godt sammen med hundene, og i august 2014 fikk han jobb hos Berserk Kennel som ligger i Nord Torpa i Oppland fylke. Kennelen drives av ekteparet Birgitte Næss Wærner og Thomas Wærner, som er to av Norges beste hundekjørere. Også Lars Monsen er mye innom kennelen for å trene sine hunder.

- Jeg holder på med hundene og trener dem. Jeg skal arbeide her noen år, så jeg klarer å stå på egne bein til slutt. Jeg trives veldig godt her. Jeg har frie tøyler og de setter pris på den jobben jeg gjør, smiler Grønn.

Bor nesten i hundegården

For de fleste idrettsutøvere er målet å prestere best mulig i sin idrett. For Grønn er idretten også viktig for å holde seg unna rusmidlene.

- Det er en veldig stor prosent av akkurat det, forteller han.

- Det blir kanskje mer enn bare en idrett for deg?

- Ja, det er jo det. Jeg elsker å holde på med hundene og bor i hundegården nesten hele tiden. Så dette er bra, smiler verdalingen.

Og så langt har 42-åringen lyktes svært godt innenfor sin nye idrett. Forrige helg stilte han til start i sin tredje konkurranse, Amundsen Race, et hundekjøringsløp i Sverige over 30 mil. I konkurranse med 19 andre startende i 12-spannsklassen var Grønn raskest av samtlige, og kom i mål en drøy time foran nummer to.

Glad vinner

- Det var fantastisk å vinne. Det var direkte deilig. Det er mange som kjører hund og trener i mange år og som ikke vinner noe som helst. Jeg tror konkurrentene ble litt sjokkerte, for det var nok ingen som hadde hørt om meg. Så jeg tror jeg tok dem litt på senga, forteller Grønn og ler.

Grønn startet løpet i 11-tiden lørdag formiddag, og kom ikke i mål før 14.30 på søndag. I løpet av turen hadde han til sammen ti timer hvile på to såkalte sjekkpunkt ute i løypa.

- Turen var helt fantastisk. Det var sol og fine spor. Det var veldig artig å kjøre så langt. Det var mange scootere som kom, så det var en fantastisk løype og et veldig bra arrangement, forteller Grønn, som fullførte løpet med 11 hunder, ettersom den ene hunden haltet og ble tatt ut av løpet før den siste runden.

- Da måtte jeg bruke en hund på 1 ½ år som ledet hele gjengen til mål. Det var en utrolig prestasjon av en så ung hund å gjøre det arbeidet. En så ung hund kan ikke venstre og høyre, så vi kommuniserte med blikket. Det var veldig bra, forteller Grønn.

Stort løp

Amundsen Race er et stort hundekjøringsløp. I 12-spannsklassen i år var det med deltakere fra både Tyskland, Frankrike, Sveits, Belgia og Østerrike i tillegg til Norge og Sverige. Lars Monsen har tidligere vunnet løpet, men endte på 3. plass da han deltok på løpet forrige gang i 2013.

- Det at Ronny fikk seieren i Amundsen Race er stort. Det er ikke mange løp i langdistanse, og det er ikke mange som vinner. Men Ronny er en av dem. Det er rett og slett fordi han har jobbet steinhardt og har klart å se og kopiere det som de beste gjør og gjort det til sitt eget. Han er en veldig flink kjører. Han er tøff med seg selv og klager aldri, skryter Birgitte Næss Wærner, som selv ble verdensmester i snørekjøring i 2000.

Ronny Grønn har ikke flere mål denne sesongen, men neste sesong blir Femundløpet hans store mål.

Fornøyd med Grønn

Birgitte Næss Wærner, som altså er en av driverne av Berserk Kennel, er veldig glad for å ha fått verdalingen som arbeidstaker.

- Det er en drøm, som jeg sa til Ronny. Han utgjør en forskjell her på Berserk Kennel. Jeg husker første gang han kom hit på besøk sammen med en behandler fra Tyrili. Det første jeg la merke til var at han var veldig opptatt av hundene og glad i dem, og han var mest opptatt av å prate med hundene. Det er viktig at han ser individene og ikke bare som et verktøy til sleden. Det er en kjempestyrke, forteller Wærner.

Ronny Grønn bor i et eget hus på tunet til ekteparet Wærner. Birgitte tror det har vært viktig for Grønn å komme til kennelen og inn i hundekjører-miljøet.

- Ronny blomstrer jo!

- Det hadde vært et dårlig alternativ å dra tilbake til Verdal, for det kan være vanskelig å bryte med gamle venner og mønstre. Nå er han en del av vår familie og en stor del av hundekjørermiljøet. Det som er så fint med hundekjøring er at hundene aldri dømmer deg, uansett om du har den eller den fortiden. Og hundekjørermiljøet består av professorer, leger, tidligere rusmisbrukere og gud og hvermann, men det tar ikke naturen hensyn til. I løp og på trening må du mestre det som kommer enten du har den ene eller andre bakgrunnen, forteller Wærner.

Også for to år siden ansatte Berserk Kennel en mann fra Tyrili for å jobbe på kennelen. Han flyttet senere til Sør-Trøndelag hvor han startet opp med sitt eget hundespann.

- Hvis man har interesse for dette, kan det være en fin vei ut av rusen. Du kommer i et miljø hvor du får anerkjennelse, venner og tillit. Og det er alltid arbeidsoppgaver og noe å drive med i hundekjøring. Det er en fin mulighet til å fylle tomrommet fra rusen. Ronny ser bare freshere og freshere ut. Han blomstrer jo, smiler Birgitte Næss Wærner.