Garnes-Inndalen

Rinnleiret-Vinne

Ytterøy

Levanger sentrum

Verdal sentrum

Ekne

Åsen-Åsenfjorden

Landbruksavdelingen i Innherred samkommune vet fortsatt ingenting om hvordan årets avlinger vil bli. Det eneste som er sikkert er at det blir et dårligere år for korn og fôr enn på svært lenge.

– Vi har fått utrolig mange henvendelser de siste dagene fra bønder som ikke vet hva de skal gjøre, sier rådgiver Ingrun Sivertsen ved landbruksavdelingen i Innherred samkommune.

Flyr over alt

Sammen med fagleder for landbruk og utmarksforvaltning, Petter Bjartnes, anslår hun at landbrukskontoret har fått opp mot 50 henvendelser fra bønder fordelt over hele regionen de siste dagene. Mandag reiste Sivertsen og Bjartnes ut med helikopter sammen med pilot og daglig leder Odd Arne Lyng fra Midtnorsk Helikopterservice. Lyng hadde da blitt hyret inn av kommunen for å fly landbrukslederne over samtlige bygder i Levanger og Verdal for å undersøke avlingsskadene og hvor det er sådd eller ikke.

– Det gir oss et helt unikt overblikk over situasjonen fra lufta. Det viser oss også hvor utrolig fint landskap vi faktisk bor i, sier Bjartnes.

– Hvordan vil du oppsummere landbruksområdene dere har sett fra lufta?

– Det er jevnt over like elendig overalt. Vi ser for eksempel mange skader i Leksdalen. Vårkornet er like dårlig overalt i begge kommunene, men vi håper at høstkornet berger noenlunde greit og at det ellers sås gress. Skadene vises spesielt i områder med tradisjonelt marginalt jordsmonn.

– Hvor har landbruket berget best?

– På Ytterøy har de nok berget best, men de dyrker også mye gress. Det er en oase, sier Bjartnes.

– Det snakkes om at forholdene ikke har vært verre siden 1923, så det sier sitt, legger Ingrun Sivertsen til.

Store tap

I forrige uke valgte samkommunen også å arrangere et felles informasjonsmøte for jordbrukerne i regionen, for å informere i fellesskap om hva som venter bøndene etter en rekordkald og våt vår. Så lenge åkrene ikke er sådd, får de heller ikke produksjonstilskudd eller i neste runde avlingsskadeerstatning. Det nasjonale regelverket åpner heller ikke for dispensasjoner fra såkravet. Det betyr store økonomiske tap for store deler av det som er Norges aller største landbrukskommune sett under ett i samkommunen.

– Vi vet foreløpig ikke mer om hvordan det vil gå med avlingene. Vi vet heller ikke om det kommer endringer i regelverket for erstatninger og tilskudd, men vi regner med at Fylkesmannen vil komme med nyhetsoppdateringer fortløpende i tiden framover, sier Bjartnes.

For å få produksjonstilskudd og eventuell erstatning, blir det beregnet et gjennomsnitt av de fem siste produksjonsårene med 30 prosents fradrag for egenandel.

– Det er ingen økonomisk gunstig erstatningsordning for bøndene, sier Bjartnes, som legger til at han forstår at flere mener kostnadene med å måtte så for å få tilskudd blir store sammenlignet med tilbakebetalingene.

Mye gjenstår

Fredag var også landbruksdirektør Jørn Rolfsen i Statens landbruksforvaltning (SLF) på befaring i samkommunen, for å se hvordan situasjonen forløper seg i den viktige Innherredsregionen.

Med solskinnet i helgen har det imidlertid åpnet seg et lite lys i tunnelen for bøndene, som flere steder jobbet for fullt med våronna i helgen og mandag.

– Fristen på å så før 20. juni for å få produksjonstilskudd er fortsatt ikke absolutt, og det er mulig å så ennå. Men avlingene avhenger av mye godt vær utover sommeren, sier Bjartnes.

Nå vil samkommunen jobbe videre med å avklare søknadsfristene for skadeoppgjør og produksjonstilskudd, og anbefaler alle bønder å melde inn opplysninger om skader så raskt som mulig.