Det er i hvert fall prosjektleder Alf Roksvågs påstand etter å ha sett over en rekke kommunale nettsteder rundt i landet. Når nye byggesaksforskrifter trer i kraft fra 1. juli, åpnes samtidig en ny verden på de to kommunale nettstedene i Innherred samkommune.

Kun egne ressurser

De siste fire månedene har samkommunen kun med intern kompetanse og egne ressurser jobbet frem et oversiktlig og brukervennlig nettsted, der alle som skal bygge noe skal kunne finne frem i jungelen av regler, reguleringsplaner, geografiske forhold og øvrig informasjon som trengs for å fullføre prosessen i byråkratiet.

– Byggesak er ikke enkelt, medgir leder på enhet for samfunnsutvikling i Innherred samkommune, Petter Voll. Han er imidlertid sikker på at rammeverket som nå er ferdig vil lette behandlingen av byggesaker - både for publikum, for servicekontoret og for byggesaksbehandlerne.

Til hjelp for servicekontoret

For selv om alt er tilrettelagt slik at folk på egen hånd kan finne ut om de i det hele tatt trenger å søke om tillatelse til å gå i gang, finne de riktige skjemaene i de tilfeller de må søke, eller om saken er av en type som firma er nødt til å søke på vegne av byggherren, er dette noe mange fortsatt vil ønske hjelp fra servicekontoret til.

– Vi er de som folk først tar kontakt med når de skal bygge noe. Sånn skal det fortsatt være, og det nye nettstedet blir veldig nyttig også for oss. Når folk kommer innom finner vi raskere enn før den informasjonen folk etterspør, og vi kan også sitte sammen med folk og vise dem rundt på nettsidene, sier kundebehandler Anne Lovise Liaklev på servicekontoret.

Enklere regelverk fra 1. juli

Byggesaksavdelingen i samkommunen behandler rundt 1000 saker i året, hvorav 600 i Levanger og 400 i Verdal. Litt over halvparten er dispensasjonssøknader, som imidlertid tar en langt større del av ressursene. Målet er at det nye verktøyet også skal frigjøre mer ressurser på avdelingen til å ta hånd om de vanskeligste sakene. Ved at folk selv får lettere oversikt over hvilke regler og begrensninger som gjelder, vil saksbehandlerne forhåpentligvis slippe en del unødig arbeid.

Fra 1. juli kommer det nye forskrifter, som gjør at mange mindre byggeprosjekt ikke lenger er søknadspliktige. Da er det bare å sette igang om man holder seg innenfor reglene, og bare rapportere inn etter at leveggen, muren eller planeringen er ferdig.

Opphever reguleringsplaner

Samtidig drives det for tiden oppheving av en rekke gamle reguleringsplaner både i Levanger og Verdal. Dette arbeidet fullføres først når de nye sentrumsplanene i de to byene er ferdige. Det nye nettstedet er imidlertid til en hver tid oppdatert med de reglene som gjelder, enten det er begrensninger i størrelsen på nye oppføringer eller spesielle krav knyttet til bygging i flom-, ras- og kvikkleire-utsatte områder.

– Vi er ganske stolte over det vi har fått til, og at vi har klart å forenkle noe som berører veldig mange, og som til nå har vært vanskelig å finne fram i, sier prosjektleder Alf Roksvåg, som til daglig jobber med kart og geodata.

Mal for flere områder

Ifølge enhetsleder Petter Voll er det høyaktuelt å utvikle liknende sideløsninger for andre deler av virksomheten, som plan, landbruk, oppmåling og vice versa.

– Byggesak-sidene må også sees på som versjon 1.0. Her er det rom for å videreutvikle også dem, ut fra de innspillene vi etter hvert får. Men at det er en veldig god start, er det ingen tvil om, fastslår prosjektleder Alf Roksvåg.