Mye fintfolk var samlet på Kværner Verdal da det første stålet til understellet på Johan Sverdrup-feltet skulle skjæres. Robert Eriksson var selvsagt til stede på sine hjemtrakter. Statoil var også godt representert, blant annet med sjefen for hele utbyggingen på Johan Sverdrup-feltet, Kjetel Digre. I tillegg var Kværner-ledelsen lokalt til stede med en strålende fornøyd administrerende direktør Sverre Myklebust i spissen.

26.000 tonn tungt

For det er ikke småtterier som Kværner Verdal nå blir en del av. Johan Sverdrup-feltet vest av Stavanger vil bli det femte største olje- og gassfeltet gjennom tidende på norsk sokkel. Hjørnesteinsbedriften på Verdal skal levere det første understellet som etter hvert skal settes på havbunnen i Nordsjøen. Og vi snakker om store dimensjoner.

Hele 26.000 tonn vil byggverket veie i all sin tyngde, og legger du det ned på bakken så vil det dekke over en fotballbane i sin fulle lengde. Det er derfor helt klart at før man er ferdig med understellet sommeren 2017, vil det ha gått med noen kvadratmeter med stålplater av de man begynte å skjære i mandag.

Vi får også håpe at understellet blir solid, for ifølge prognosene skal det produseres olje og gass på Johan Sverdrup-feltet i minst 50 år fremover.

Viktig for Innherred

Det var ekstra artig at det var en lokal verdalsgutt som fikk æren av å trykke på knappen som satte i gang selve skjære-prosessen.

Stian Myrvold Green var nok litt preget av alt oppstyret, men det var kanskje ikke så rart med både direktører fra Statoil og Kværner rundt seg, i tillegg til selveste arbeidsministeren.

23-åringen klarte imidlertid oppgaven med glans, og etterpå kom Statoils Kjetel Digre bort og gratulerte og minnet på betydningen av tastetrykket.

– Det er ikke alle som kan si at de har vært med på bokstavelig talt «å trykke på startknappen» for et nærmest historisk oljeprosjekt, sa oljetoppen til en stolt unggutt.

I talen til forsamlingen i forkant uttrykte Digre at det ikke var noe veldedighet som gjorde at Kværner Verdal fikk oppdraget. De besitter topp kompetanse som gjør at de trygt kan si til seg selv at de spiller på Champions League-nivå innenfor sitt fagfelt, og dette nivået er vel godt kjent på disse trakter, sa østlendingen Digre til lett humring i verkstedhallen.

Fornøyd statsråd

–Dette er viktig for Innherred, sier statstråden til avisen med samme navn da vi fikk et par minutter på tomannshånd.

Jeg vet det er mange som opplever usikkerhet i forhold til om man vil bli permittert eller i verste fall miste jobben. Derfor er denne kontrakten viktig for hele området, men kanskje aller mest for dem som har sitt levebrød i og rundt industriområdet på Verdal. Selv om jeg for tiden har mitt virke i regjeringsapparatet, så betyr selvsagt dette ekstra mye for meg i og med at jeg også er verdaling, sier en fornøyd Eriksson.

Det er vel liten tvil om at statsråden er inne på noe viktig når vi nå leser om hva som skjer i oljeregionen Stavanger. Der er hele 40 prosent av befolkningen påvirket av det som skjer i oljebransjen på en aller annen måte. Det er kanskje ikke så ille som at det nærmest «flyter blod i gatene», som Petter Stordalen uttalte til en avis forleden, men at det påvirker regionen er det vel ikke tvil om. Vi har ikke den samme avhengigheten på Innherred, men når man vet at en viktig bedrift som for eksempel Norske Skog har sine utfordringer, så blir Johan Sverdrup-kontrakten desto viktigere for vårt område.

Skaper ringvirkninger

Sjefen på Kværner Verdal, stordabuen Myklebust, sier at dette er en gledens dag for han personlig også.

– Jeg har vært ukependler til Verdal nå i tre år og ser hvor mye Kværner betyr for Verdal og områdene rundt. Jeg har blitt glad i innherredfolket på den tiden jeg har vært her. Det at vi nå er tilnærmet sikret full sysselsetting fra 2016 gjør meg til en fornøyd sjef i dag, sier Myklebust.

Han vet hva han snakker om den erfarne industrimannen som har vært i Aker/Kværner-systmemet i 26 år.

– Erfaringen viser at med de 350 personene som vil jobbe direkte med understellssprosjektet her på Kværner, så vil dette gi tre ganger så mange arbeidsplasser i nærområdet. Totalt sett kan derfor opp mot tusen personer merke ringvirkningene av Johan Sverdrup jobben i positiv forstand. Derfor kan vi nå se fram mot en god sommer, her på Kværner Verdal, før vi skal brette opp armene i trygg forvissning om at vi har arbeid i ytterligere to nye år, avslutter en tilfreds Kværner-sjef.