Å begynne med korsang når man sliter tungt, krever mye mot. Stjørdalingen Bjørn Egil Vold tenkte da også å takke nei, men er nå sjeleglad for at han ombestemte seg.

– Etter å ha møtt Grete og Arve presset jeg meg til å tenke «hvorfor ikke», sier han. Det har han ikke angret på.

HiNT-medarbeidere står bak

Nylig var det siste samling i korprosjektet «Syng deg friskere», som startet i april. Hver tirsdag i tre måneder har han sammen med andre med psykiske helseplager møtt opp til sangøvelse.

Prosjektleder er førstelektor i psykisk helsearbeid ved HiNT, Arve Almvik. Sammen med seg har han hatt musikalsk ansvarlig, sangpedagog og høgskolelektor i musikk, Grete Daling. De har korsang som felles lidenskap, og er i gang med et forskningsprosjekt hvor målet er å dokumentere at det å synge i kor er bra for kropp og sjel.

– Vi er interessert i å finne ut om korsang som aktivitet kan fungere som alternativ behandling for personer med psykiske helseplager, forteller de. I Norden finnes det lite forskning på dette.

Selvtillit og pågangsmot

Korentusiastene er overbevist om at den fysiske delen hvor man får kontakt med indre muskulatur og den mentale biten med ro og glede ved å jobbe med musikk sammen med andre er godt for kropp og sjel.

Prosjektet skal være fullført i 2016, og har fått økonomisk støtte fra Extra-stiftelsen Helse og Rehabilitering, Rådet for psykisk helse og HiNT. Bjørn Egil Vold tror prosjektet blir en suksess.

– Jeg har vokst som person, og kjenner at jeg slapper bedre av. Jeg tør å synge mer nå, og har fått mer selvtillit og større pågangsmot, sier han.