Levangerjenta Ragnhild Kvisle Abildsnes (17) er en av 24 ungdommer fra hele verden som denne uka fikk være med på European Space Camp, en internasjonal romfartscamp for ungdom mellom 17 og 20 år. Hvert eneste år søker fullt av realfagsinteresserte gutter og jenter om å få være med, så det er ingen selvfølge å bli tatt ut. Bare de dyktigste får lov, og heldigvis for Ragnhild var hun en av disse.

– Jeg har hatt det kjempefint. Det har vært veldig mange interessante foredrag og artige gruppearbeid, forteller Ragnhild over telefonen onsdag, dagen før hjemreise.

Campen startet forrige torsdag, og nå nærmer eventyret seg slutten for i år.

– Det har vært mange lange dager. Vi har alltid hatt noe å gjøre, så man rekker aldri å kjede seg, beretter Ragnhild.

I løpet av uka på Andøya har ungdommene samarbeidet i byggingen av en rakett de skulle skyte opp på tirsdag, men på grunn av motorproblemer ble utskytningen forhindret.

– Men det var ikke deltakernes feil, påpeker Ragnhild.

Ingen rakett - gøy likevel

Selv om hovedprosjektet ikke fikk ungdommene helt opp i skyene har de likevel hatt en innholdsrik uke med mye læring. De har også laget en modellrakett på hver gruppe før de alle gikk igang med den ordentlige.

– Ellers har vi lært om alt fra partikkelfysikk til nordlys. På gruppe mi jobbet vi med rakettfysikk, om hvordan luften beveger seg mot raketten og sånt, forteller Ragnhild.

– Og det har vært gøy?

– Ja, absolutt!

For å bli tatt ut til spacecampen må ungdommene ha både matte og fysikk på skolen. Det sier seg selv at deltakerne som benytter sommerferien på en slik samling både er flinke i fagene og over gjennomsnitt interessert i stoffet.

– Jeg har alltid vært interessert i realfag, da særlig fysikk og matte, sier Ragnhild.

– Hvordan har du blitt så hektet på disse fagene?

– Godt spørsmål. Jeg synes det er gøy med utfordringer. Det er nok det, svarer hun, og bekrefter at hun gjerne kunne tenkt seg å gjøre realfagene til sitt levebrød en dag.

Trakk lodd med venninnen

Det var bare to elever fra Nord-Trøndelag som søkte seg til spacecampen i år, nemlig Ragnhild og bestevenninnen hennes. De måtte faktisk ta loddtrekning om hvem som skulle dra.

– Det var litt sånn ”både-og-følelse” da jeg ble tatt ut, for jeg ville jo også at hun skulle få oppleve det, sier den heldigste i loddtrekningen.

Torsdag er det hjemreise til Levanger for Ragnhild, men først skal hun være med på å presentere gruppearbeidet deres. Deretter blir det også et avslutningsseminar.

– Dette har vært kjempeartig, oppsummerer hun etter en uke som «rakettforsker».