Kongshaugen seter ved Skogngrønningen åpnet for sommeren i dag, søndag.

Fra nå av er alle hjertelig velkommen på besøk de fire neste søndagene som kommer. Om det passer dårlig i helgene kan man avtale en visitt med driverne på en av ukas andre seks dager.

– Det er jo folk her oppe så lenge våre to kyr er her, altså helt til slutten av juli. Så om folk gjør avtaler kan vi ta imot grupper og slikt utenom søndagene våre, sier Tove Fiskum, som holder setra igang sammen med Arne Lorås og noen av hans familiemedlemmer.

Hjemmelaget servering

På setra får gjestene se hvordan fjøset og byggene ser ut og hvordan ting gjøres der oppe, som melkingen for eksempel. I tillegg får man kjøpt seg et måltid om man blir sulten. Og da er det som vanlig skikkelig seterkost på menyen.

– Vi melker kua, separerer melka og syrner rømme av fløten. Deretter lager vi rømmegrøt. Vi koker også gomme, og serverer lapper til dette, frister Tove Fiskum.

Håper på bedre sesong

Med de høye temperaturene som preget fjorårssommeren i Nord-Trøndelag ble det beskjedent besøk på Kongshaugen. I år håper Fiskum og Lorås at flere tar turen.

– Vi håper og tror det kommer masse folk, sier Fiskum.

Da Innherred snakket med henne på setras første åpningsdag, rundt 11-tiden, ventet hun på årets første gjester.

– Jeg regner med de kommer snart. Grauten er i hvert fall ferdig straks, avslutter Fiskum.