Alt takket være skolenes miljøteam, ungdomskontakten og Frivillig Verdal.

De legger nemlig til rette for at verdalsungdommen kan fylle sommerferien med litt av hvert. Den første turen gikk til Besseggen 24. og 25. juni, der 13 ungdommer var med.

– På grunn av mye snø og is i fjellet, og is på Gjendevatnet var det lenge usikkert om turen lot seg gjennomføre, men mildvær den siste uka gjorde underverker, forteller ungdomskontakt Øyvind Bragstad. Han var med på turen som leder sammen med Bendik Holt.

Fantastisk naturopplevelse

De kjørte nedover i buss tirsdag morgen og ble innlosjert på Gjendesheim

– Det ble en nokså lang reise på seks-sju timer, men vel fremme fikk vi en luksuriøs treretters middag med spinatsuppe til forrett, elgsteik som hovedrett og fersken til dessert, sier Katrine Rennemo, en av ungdommene som var med på turen.

Det la et godt grunnlag for turen neste dag, og det trengtes også. For allerede tidlig neste morgen var det avreise med båt til Memurubu, før turen over fjellet startet ved nitiden.

– Vi gikk opp lange bakker med vakker fjellutsikt, støtte på noen beitende reinsdyr, klatret opp selve eggen, krysset den snødekte toppen og klatret ned fjellene igjen i et beskjedent snøvær, beskriver Rennemo.

Turen er 16 kilometer lang, med en høydeforskjell på 750 meter og en total stigning på 1.100 høydemeter. Selve eggen er rundt en kilometer lang og er det bratteste partiet på turen.

– Selv om enkelte av ungdommene syntes det var skummelt og en tøff fysisk anstrengelse, var det god stemning på bussen hjem, forteller ungdomskontakt Øyvind Bragstad.

Ridetur i Sverige

Årets andre turtilbud til verdalsungdommen gikk til Jorm en liten uke senere. Den passet for ungdom med litt andre interesser enn fjelltur på beina.

Prisen på turen: Null kroner, men noen støle muskler, såre romper og lite søvn.

Den gikk nemlig ut på flotte opplevelser på hesteryggen i svensk natur, nærmere bestemt ved det jämtlandske Jormvatnet, godt og vel 25 mil nordvest for Östersund. 12 ungdommer ble innlosjert på et slags «gårdshotell» på Korpens Öga. Noen av dem ganske erfarne med ridning, andre helt uten erfaring.

Vertskapet Elin Eriksson og Ola Sundquist sørget imidlertid for at alle fikk en hest de mestret og at turen ble optimal for alle.

– Mestringskurven ble bratt og hard, både for voksne og ungdommer - i tidvis ulendt terreng, sier Øyvind Bragstad.

Under det to dager lange besøket ble det en hel dag på hesteryggen, og noen fikk også nye venner, både på to og fire bein.

Nye turer i vente

Allerede i morgen, onsdag, går den tredje sommerturen av stabelen. Da er det gokartkjøring i Ogndal på programmet. Neste onsdag har arrangørene satt opp buss til VG-listas besøk i Trondheim, en vanligvis veldig populær tur til trønderhovedstaden. Der er det mulighet for å gå litt i byen før selve musikkfesten starter klokken seks. Konserten sendes direkte både på VGTV og P3.