Det verste byggestøvet på Røstad har knapt nok lagt seg før Levanger kommune allerede er i gang med neste storprosjekt. Mandag klokken 10.00 gikk det første offisielle spadetaket på Staup, hvor Levanger kommune har begynt byggingen av Staup Helsehus. Prosjektet har en prisramme på 227 millioner kroner, og skal stå ferdig allerede i september neste år.

– Det blir en kort og hektisk byggeperiode, sier enhetsleder Håvard Heistad ved bygg og eiendomsenheten i Levanger kommune.

Unikt bygg

Prosjektet omfatter 7 425 kvadratmeter nybygg og 785 kvadratmeter parkering. Bygget settes opp på området til den tidligere planteskolen på Staup og skal fylles med alle former for helserelaterte tilbud for eldreomsorg, samt dagrehabilitering, dagsenter, demensavdeling, korttidsavdeling og egne kommunale akutte døgnplasser, samt palliativ avdeling.

– Dette er starten på noe vi ikke ennå ser hele viktigheten av. Nå er vi ferdig med omstruktureringen av skolene, og derfor går vi over på omstrukturering av helse og omsorg, sier ordfører Robert Svarva.

Pæler nå

De kommende dagene blir det noe graveaktivitet og forberedelser til videre utbygging på Staup, før totalentreprenøren Skanska begynner ferieavviklingen. Med seg på laget har de HRTB Arkitekter og Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter. Byggeprosjektet benytter seg av samspillsmodellen, som Levanger kommune har god erfaring med fra tidligere prosjekter.

– Vi begynner med pæling i overgangen august/september. Det gjør vi under den ene fløyen av bygget. I den forbindelse vil vi sende ut varsel til naboene og informere om arbeidet. Dette arbeidet vil bare foregå noen få dager, og vil virke mer ubehagelig enn det egentlig er, sier Frode Berg i Skanska og understreker at pælingen kan merkes som rystelser i bakken.

– Det blir gjennomført med målinger underveis, slik at rystelsene er ufarlige og innenfor grensene, sier Berg.

Første tak

Under markeringen fikk ordfører Robert Svarva ta første spadetak med en gravemaskin, på akkurat samme måte som han gjorde på Røstad i mai i fjor.

– Jeg føler meg privilegert som får være med i en tid hvor det skjer mye. Vi vet at dette er framtidsrettet arbeid, som det føles veldig meningsfylt å gjennomføre, sier Svarva.

Han poengterer at bygget er unikt med sin samlende effekt på alle helsetilbud rettet mot eldreomsorg.

– Bygget er unikt i Norge, og vi går egentlig opp nybrottsarbeid i utformingen av institusjonen. Jeg er helt sikker på at dette pionerprosjektet blir en mal for byggeprosjekter andre steder i landet, sier Svarva.

Kommunalsjef for helse, Jon Ketil Vongraven, mener for øvrig at Staup passer utmerket som helsesenter for demente og eldre.

– Hele Staup vil fungere som en sansehage, utover parken vi bygger opp, sier Vongraven.

Travelt i kommunen

Etter halvannet år med hektisk byggevirksomhet på den nye ungdomsskolen på Røstad, går bygg- og eiendomsenheten i kommunen rett over i storprosjektet på Staup, som også får kort byggetid. Institusjonen skal stå ferdig i løpet av september neste år.

– Det blir ikke mange pauser på kontoret nei, sier prosjektleder Svein Roger Troset i bygg- og eiendomsenheten i Levanger kommune.

Han har også ledet utbyggingen av Levanger ungdomsskole, og ser ikke mørkt på utbyggingen på Staup.

–Helsehuset på Staup vil være et mye mer komplekst bygg på grunn av alle funksjonene det vil ha, sammenlignet med ungdomsskolen på Røstad, sier Troset.

Gode forhold

Grunnforholdene på Staup viser seg etter undersøkelser å være varierte, med alt fra fjellgrunn til morene og leire. Derfor tar entreprenørene i Skanska grep og sikrer grunnen godt. Entreprenøren ser fram til å starte arbeidet for fullt.

– Vi er i ferd med å avslutte mye av arbeidet med kulturhuset og skolen på Inderøy, og vil flytte over ansatte til byggeprosjektet på Staup. Det betyr mye for Skanska, som har mange ansatte fra regionen Levanger til Steinkjer. Dette storprosjektet sikrer mange lokale arbeidsplasser, og gir oss som entreprenør ny kompetanse innen helsebygg. Det vil bli svært viktig for oss i tiden framover, samtidig som det gleder oss å se at vi vinner et stort anbud rettet mot både pris, gjennomføringsevne og design, sier Frode Berg i Skanska.

På det meste vil entreprenøren ha 70-80 ansatte til stede på byggeplassen, og vil ifølge Berg ha fokus på å benytte flere lokale underleverandører i byggeprosessen.

Flere prosjekter

Samtidig har byggingen av åtte nye omsorgsboliger i Eplehagen, like nedenfor storprosjektet med demensinstitusjon, begynt.