De borgerlige partiene Høyre og Venstre forbereder nå en ny debatt om barnehagedekningen på Skogn. De er ikke fornøyde med å se at foreldre på Skogn må godta barnehageplasser andre steder i kommunen fordi deres egne barnehager ikke har nok kapasitet.

– Skogn er et område som vil vokse med blant annet Fiborgtangens aktivitet og den største veiutbyggingen noensinne mellom Stjørdal og Åsen. Da må vi sikre gode levekår og nok barnehageplasser lokalt, sier Andreas Jenssen Hjelmstad (H). Han viser til at Arbeiderpartiet vil øke andelen kommunale barnehager til 40 prosent, blant annet med å bygge en ny storbarnehage på Skogn. Den er foreløpig vedtatt delvis finansiert først etter 2017, med en første delsum på sju millioner kroner i investeringsbudsjettet.

Ny debatt

– Resten på rundt 14 millioner kroner er ikke avklart, og dette vil ta flere år. Dette er helt unødvendig, og vi kan heller utvide plassene ved dagens barnehager, sier Andreas Jenssen Hjelmstad (H). Per 15. desember i fjor drev Levanger kommune sju av totalt 32 barnehager i kommunen, noe som gjør andelen kommunale barnehager lav. I første kommunestyremøte etter sommerferien vil han ta opp saken i et spørsmål til ordføreren.

– Det viktigste er at vi legger til rette for full barnehagedekning på Skogn og skaper attraktive boforhold på fylkets sjuende største sted. Situasjonen er helt uholdbart, og vi kan ikke plage barn til Levanger for å gå i andre barnehager fordi det ikke er nok plasser lokalt, sier Hjelmstad.

Utvider

Han får støtte fra Karl Meinert Buchholdt (V), som mener det er unødvendig å tviholde på plassmangelen på Skogn i påvente av en ny kommunal barnehage.

– Levanger ville aldri hatt full barnehagedekning uten de private driverne. De bør få muligheten til å øke tilbudet på Skogn, og vi må framstå som mer seriøse aktører, sier Buchholdt. Han mener at kommunen og posisjonspartiene ikke følger sine egne prinsipper.

– De vil ha større barnehager, men lar ikke private barnehager utvide kapasiteten, sier han.

Kårstua barnehage på Skogn har permanent godkjenning for 27 plasser, men søker hvert år om en midlertidig dispensasjon for ti ekstra barnehageplasser. Likevel er det langt fra fulle hus i den nylig utbygde barnehagen.

– Vi har kapasitet til å romme opptil 47–48 plasser, dersom vi får ta i bruk den fin skolebrakka vår og etablere en egen utegruppe, sier barnehagestyrer og eier Merete Bøhn-Flatås, som gjerne ville tømme ventelistene om hun fikk lov.

– Galimatias

Hun har lenge samarbeidet med barnehagene Kosekroken og Hompetitten på Skogn. Sammen har de søkt om å få permanent omgjort midlertidige plasser til faste plasser. Søknaden har blitt avslått i både kommunen og kontrollutvalget, men barnehagene vil søke igjen. Bøhn Flatås satser fortsatt, og investerte 1,5 millioner kroner i en ny småbarnsavdeling i 2013. Der driver hun nå på dispensasjon på andre året med 37 plasser, og har stadig lang venteliste.

– Det var nok galimatias, men jeg gjorde det likevel. Vi er nå inne i vårt niende år, og jeg har hele veien vært aktiv for å synliggjøre at vi har kapasitet for å ta unna flere barnehageplasser enn Levanger kommune har gitt oss tillatelse til. Samtidig opplever vi at flere fortvilte foreldre ringer oss ned, fordi de har fått plasser i blant annet Levanger i stedet for i nærheten på Skogn. For foreldrene er det viktig å få barnehageplass nært Skogn fordi barna skal starte på skolen på Skogn innen få år. Da er det tilnærmet umulig å få plass når barna blir eldre, sier Merete Bøhn-Flatås, som håper at kommunen åpner for utvidelse av private barnehageplasser i Skogn.