Åshild Karevold (42) er en av de fem personene som har utviklet 22. juli-senteret i Oslo. Hun ble hyret inn til oppdraget da et forskningsmiljø på NTNU ble tildelt oppgaven like etter jul. Sammen har de samlet kildemateriale og dokumentasjon rundt alt som skjedde denne julidagen for fire år siden, og nå har dette blitt en utstilling alle kan få oppleve. Gruppen som har utviklet senteret har jobbet sammen tidligere, og ble derfor kontaktet raskt da det ble bestemt at senteret skulle lages.

– De ønsket noen som kunne lage en utstilling på kort varsel, og det har vært et halvt år med intenst arbeid, forsikrer Karevold over telefonen til Innherred onsdag, samme dag som sluttproduktet står klart til åpning.

Kommunaldepartementet har vært oppdragsgiver for disse fem. Teamet har også hatt tett dialog med støttegruppen 22. juli og AUF rundt oppgaven.

Gjenstander fra dagen

Informasjonssenteret skal være til minne om ofrene på Utøya den tragiske dagen i 2011, og samtidig kunne lære de folket om det skjedde. 22. juli 2015 åpnet senteret, fire år etter elendigheten. Innenfor dørene er det første man møter et eget rom til minne om de 77 omkomne.

– Dette er utstillingens viktigste rom, det forteller hvorfor 22. juli-senter er viktig, sier Karevold.

– Ellers får man møte historien om hva som skjedde denne dagen. Detaljert og kronologisk fra bomben gikk av i regjeringskvartalet til gjerningsmannen ble pågrepet, stilt for retten og domfelt, forteller Karevold.

Utstilt finner man blant annet gjenstander fra Utøya som ungdommers mobiler og kameraer, rester av det som en gang var bombebilen og annet bevismateriale fra politiet. Bevisene som har tilhørt Anders Behring Breivik ligger fortsatt i politiets merkede plastposer for å understreke hva dette er - nemlig bevismateriale knyttet til en terrorhendelse. Man får også se bilder av rosetogene som foregikk i etterkant av drapene, og filmer av vitners bekjennelser.

– Utfordringen med utstillingen har vært å sørge for at ofrene får sin plass,og at alvoret er tydelig nok. Samtidig skal dette være klinkende klart at dette var en politisk motivert menneskeskapt katastrofe. Hele senteret har to mål: Minnes ofrene og læring av det som skjedde, understreker Karevold.

Erfaren innenfor området

Hun jobber nå som studieveileder ved HiNT, men det er Karevolds tidligere jobb ved Falstadsenteret som har «kvalifisert» henne til 22. juli-oppgaven. På Ekne jobbet hun med formidling av historie om vonde hendelser i 11 år. Jobben med senteret som skal formidle historien om terroraksjonen 22. juli har likevel vært noe annet.

– Det har vært en veldig delt jobb. Alle som vet hva 22. juli er vet at dette er tøft stoff å sette seg inn i, sier Karevold.

– Jobben har blitt opplevd som meningsfull, og jeg er veldig glad for muligheten jeg fikk til å bidra i dette viktige arbeidet, legger hun til.

– Hvordan er det å se utstillingen stå ferdig?

– Jeg kjenner den jo godt, men det var veldig sterkt å se de pårørendes reaksjoner. Jeg tror vi har laget noe som er ubehagelig å se, men samtidig noe folk trenger å se, og noen tror jeg synes det er godt å se den, oppsummerer Karevold.