Innherred møter Lisbet Fjølstad Indersund, Hege Fjølstad og Leon Knutsen lørdag ettermiddag på Minsaas plass. Ledige bord er det nok av, og veldig få mennesker er der til å forstyrre intervjuet. Og det er nettopp derfor de har tatt kontakt med avisa - et nesten folketomt Verdal sentrum.

– For noen år siden husker jeg vi jeg tok med meg ungene på Minsaas plass, og det var bestandig kjempetrivelig. Fullt av folk var det også. Vi kjøpte is og kaffe, mens ungene leika seg i vannet. Vi koste oss. Nå er Øra bare en plass du passerer, og det eneste som er her er en varebil med grønnsaker, sier Hege Fjølstad.

Hun flyttet fra Verdal i 1993, men har vært på ferie i hjemkommunen sammen med mannen Leon hvert år siden 1994, og det er ingen tvil i hennes røst når hun slår fast følgende:

– Jeg har kommet hit på ferie i over tjue år, og aldri sett Øra så stygg før!

Måkeproblem

Det er særlig all måkeavføringen som gjør sentrum så uappetittlig, mener trioen. Det kan man godt skjønne, for på fortauene er det ikke langt mellom klattene, og på nesten samtlige vindu på bygningene rundt er griset til av de samme fuglene. Lydene måkene lager oppfattes ikke som like fine av alle, de heller.

– Men måkene må jo få noe å spise her? Og hvor får de det? For ellers hadde de jo ikke vært her, påpeker Indersund.

– Det var jo ikke slik her før. Jeg husker da det var Domus-senter her, da var det jo ikke måker i det hele tatt, nesten.

Nå etterlyser Indersund en skikkelig opprydding, og da spiller det liten rolle om det er kommunen eller aktørene i sentrum som tar tak. Det bør både vaskes og spyles, samtidig som måkene må bort, mener hun.

– Hvem er det egentlig som skal holde sentrum rent? Det er i hvert fall ingen som tar ansvar for noen ting her.

Etterlyser ansvar

Problemet gjelder ikke bare området ved Minsaas plass, men også i Nordgata, mener Indersund og Fjølstad. De kunne sett for seg Nordgata som en gågate med masse liv, men beskriver den som «ikke til bruk til noe fornuftig».

– Verdal har egentlig et fint sentrum, men noen må ta ansvar å lage noe her. Verdal er mer enn bare Stiklestad, selv om det for all del er fint der oppe også, sier Fjølstad.

I motsetning til venninnen som flyttet ut i '94 er Indersund melabygg og fast inventar i Verdal. Hun styrer likevel unna Øra, og skjemmes over det turistene får møte i hjertet av kommunen. En av disse turistene er Fjølstads ektemann, Knutsen, og han er ikke direkte imponert over det som møter han i byen.

– Det ser ikke veldig innbydende ut, nei, innrømmer han, og påpeker at det er flere måker i Verdal sentrum enn på øya han kommer fra, Bømlo.

Alt i alt er både beboeren, den utflyttede og turisten veldig enige: Verdal sentrum ser ikke bra ut.

Innherred vil forsøke å følge opp saken med intervju med aktører i sentrum og kommunen i løpet av kommende uke.