Kjell Ivar Haltvik sier dette er antakeligvis den eldste bilen i Trøndelag og en av de eldste i hele landet, sier leder Sveinung Haltvik i Bymuseet i Levanger. Pikkoloen fra 1910 er i hvert fall Levangers eldste bil. Det var Nord-Trøndelag Motorhistorisk forening som i 2010 vedtok at de skulle prøve å få Piccoloen fra 1910 i kjørbar stand igjen.

Gjør det selv

Prosjektet ble ledet av Kjell Ivar Haltvik, som har utført det meste av restaureringsarbeidet i verkstedet sitt. Bilen har blitt plukket ned til minste bildel, renovert eller skiftet ut og satt sammen igjen. Haltvik har også vært nødt til å kopiere gamle deler,lage de selv og montere de på egen hånd.

- Han er et unikum og har bygd ned hele bilen før restaurering. Han har dreiet deler og fått dem forniklet. Det har tatt tid og vi har holdt på i årevis. Jeg skjønner meg ikke mye på bil, men jeg skjønner såpass at jeg vet dette ikke er det samme som å bygge Lego. Nord-Trøndelag Motorhistoriske forvaring har gjort en fantastisk jobb, sier Haltvik og ser på den blå Piccolo, som i 1910 ble bygget av Auomobilwerk A.Ruppe og Sohn A.G. i Apolda i Tyskland 31. mars 1910, og som var en av de aller første bilene som kjørte i Levanger på begynnelsen av 1900-tallet. Tidligere ble Piccoloen antatt å stamme tilbake til 1907, som var den første årgangen av Piccolobilen. Etter at akslingen ble slipt ned viste det seg at produksjonsdatoen er 31. mars 1910.

- Bilen var lenge sort, men vi har funnet ut at den opprinnelig var blå. Så nå har den fått tilbake denne fargen, sier Havik.

Bymuseet eier bilen

Han forteller at bilen, som har registreringsmerket V-13, ble kjøpt av Hans Svebakk i 1911. I 1913 ble den solgt til byggmester John Johnsen Aarvik og ble stående i Aarviks snekkerverksted før drosjeeier Willhelm Larsen begynte å restaurere den. Han sikret en klausul at bilen skulle tilfalle et fremtidig museum og det er derfor Bymuseet i Levanger de siste årene har stått som bilens eier.

Liten

Piccolo er italiensk for liten.

- Haltvik sa at bilen får plass på to paller, så liten er den faktisk, sier Haltvik.

Den lille bilens karosseri ble faktisk fraktet inni Kjell Ivar Haltviks egen Mercedes personbil til verkstedet på Ekne.Det er brukt rundt 200.000 kroner på å restaureringsprosjektet.Budsjettet Nord-Trøndelag Motorhistorisk forening hadde satt av til restaureringen gikk med til motoroverhaling og til å skaffe de deler som manglet på bilen. Havik forteller om støtte fra både Levanger kommune, Levanger vel og flere foreninger og lokale næringsdrivende både i Levanger og Verdal.

- Vi har brukt rundt 150.000 kroner, men er ennå ikke helt i mål, sier Havik. Han kan forsikre om at bilen starter, men den mangler sete og kalesje.

- Vi håper å ha den grei til oktober, men trenger hjelp til å finansiere dette, sier Havik.

Utstilling

Derfor står bilen nå på Rådhuset i Levanger for at folk i mellomtiden kan få ta en titt på bilen. Samtidig oppfordrer Bymuseet i Levanger til å legge igjen noen kroner for å bidra til å få Piccoloen ferdig restaurert. Med en 200-lapp sikrer du deg et medlemskap i Piccolo 1910-selskapet samt en fremtidig tur med bilen som rommer to personer.

- Da blir det altså plass til sjåføren og en til, sier Havik.

- Skal du være sjåfør?

- Nei, det må nok bli Haltvik, det, smiler Havik.

Han er usikker på når den første bilturen vil skje.

- Men det vil nok bli til våren en gang, mener Havik, som nå håper på støtte fra Levangers befolkning.

- Dette bør levangerpatrioter slutte opp om så vi får fullført prosjektet. Tanken er å bruke bilen i passende anledninger fremover og det er ikke meningen å gjemme den bort, sier Havik.

Trenger husly

Bilen blir å finne i rådhuset hele martnaen og enda noen dager. Havik forteller at de gjerne tar imot tips om hvor bilen kan stå på vintertid.

- Bymuseet har leieavtale i Hveding Autos bygg. Den passer kanskje fint der, men jeg synes det er så fint å ha den en plass der folk ferdes, sier Sveinung Havik.