Torsdag fikk Innherred tilsendt et bilde, som viser en martnasbod i Levanger som blant annet selger glassbonger med bilder av cannabisplanter. Tipseren forklarer at det er tre-fire boder på martnan i år som selger produkter han mener hovedsakelig rettes mot hasjrøyking og narkotika. Tipseren mener slikt ikke hører hjemme på en martna med barn og unge som potensielle kunder.

– Det er veldig mye positivt med martnan, men dette svineriet bør de få bort. Foreldrene bør også åpne øynene sine før de sender med 14-åringen sin penger på martnan i den tro at det skal brukes til karuseller og godterier, sier tipseren i et innspill til Innherred. Juridisk sett er det ikke ulovlig å selge produkter med bilder av cannabisplanter eller brukerutstyr som kan brukes til cannabisrøyking.

Advarer

– Vi syns det er helt forkastelig at slikt selges her, og det hører ikke hjemme på martnan. Det ser ut som brukerutstyr rettet mot ungdom, for det er ikke vanlig at voksne folk røyker tobakk i bonger og vannpiper, sier daglig leder i FMS Innherred, Brit Kari Ydse Hagen.

Fredag gikk hun gjennom martnasgatene i Levanger og telte selv opp tre boder med salg av vannpiper og glassbonger samt cannabis-motiver på en rekke produkter. Hun advarer mot slike produkter og ber voksne være oppmerksomme på bruksområdene. I tillegg bidrar cannabismotiver til å ufarliggjøre narkotiske stoffer ovenfor ungdom, forklarer hun.

– Vi vet at hasj er farlig og kan gi psykoser. FMS hører om fester hvor noen ungdommer drikker øl og andre røyker hasj. Det er stadig mer akseptert. Faren med hasj er at ruseffekten etter hvert kan bli lav. Da kan de gå over på sterkere stoffer slik vi ser mange ganger. I tillegg skjer det veldig mange ulykker i hasjrus, sier hun. Ydse Hagen advarer nå Øras dager i Verdal mot slike produkter.

– Jeg skal snakke med martnasarrangørene i Verdal, og håper at vi unngår å se samme produkt i Verdal. Vi ønsker at arrangørene fjerner slike ting, rett og slett, sier hun. FMS Innherred reagerer også kraftig på bruken av cannabisplanter i bilder og logoer, som også har blitt vanlig på T-skjorter, lightere og andre produkter. Hun mener det gjør cannabis og hasj mer vanlig blant ungdom.

Politiet: - Ikke ulovlig

Innføring og omsetning av tobakk til vannpiper er forbudt, men selve vannpipene er ikke ulovlige. De brukes tradisjonelt til røyking av frukttobakk i utlandet. Glassbonger eller akrylbonger er imidlertid mindre piper, som kan brukes til cannabis. De selges også i nettbutikker. Knut Olav Røstad er fungerende lensmann for Levanger og Verdal. Han sier at politiet har sett produktene på martnan.

– Dette er lovlige salgsvarer, som politiet ikke kan gripe inn mot. Produktene kan brukes til å røyke lovlig tobakk, mens noen forbinder det med hasjrøyking. Det er opp til arrangørene av martnan å avgjøre om de ønsker salg av disse varene, sier Røstad og legger til at bonger og piper først er ulovlige om de brukes til narkotikainntak.

Tar grep

Leder i Levanger Handelsstands Forening, som eier sommermartnan, Trond Hattrem, sier at de ikke kan hindre lovlige salgsvarer. Likevel forstår han reaksjonene, og sier de tar grep.

– Vi kan ikke drive sensur, men vi har bedt enkelte bodholdere om å flytte noen upassende T-skjorter og andre gjenstander bakover i bodene. Dette er en familiemartna, så det skal tas hensyn. Vi tar runder med bodholderne fortløpende, sier Hattrem og legger til at de ikke har mottatt direkte klager selv.

– Vi har ikke vært borti dette som et problem tidligere, og vi støtter på ingen måte ulovlig aktivitet. Vi ønsker ikke at det er dårlige inntrykk som skal sitte igjen på netthinna til de besøkende, sier han.

Brit Kari Ydse Hagen reagerer på at det tilbys glassbonger og vannpiper, samt produkter tilknyttet e-sigaretter og andre produkter på martnan. Foto: Tor J. Friberg