I forbindelse med Verdalsøra-saken, der man savner folk i det gamle sentrum, retter Oddleiv Aksnes oppmerksomheten mot de mulighetene man nå har til å begynne på nytt i byen. Høyres tredjekandidat i Verdal mener det ligger et uforløst potensial som bare venter på å bli utnyttet. Men tingenes tilstand i sentrum akkurat nå er han lite imponert over, for å si det mildt.

– Det er ikke til å legge skjul på at Verdal nesten er en død by. Ikke har vi uteliv, og ikke har vi handel. Vestsiden holder på å dø ut totalt, og dette er egentlig veldig synd, påstår han, og mener det er dumt Coop Inn-Trøndelag valgte å satse sin kapital utenfor sentrum, da med Coop Extra.

– Det eneste de har i sentrum nå er Coop Mega. Resten er en forfallen bygningsmasse.

Den nye fusjonen mellom Coop og Trondos, Coop Midt-Norge, nevnes som eksempel på aktør som kan – eller bør – ta tak for skape nytt liv i sentrum. De eier fortsatt bygget der Domus-senteret holdt til, hvor nå Centrum Shopping befinner seg.

Savner bredere tilbud

– Dette er en unik mulighet for en ny start og en ny utvikling av Verdal sentrum, men da må Coop finne ut hvilke valg de skal ta. Enten med de ut fra sentrum, eller gjøre noe der. Det som sies på folkemunne er en ny Mega-butikk, men det synes jeg er lite framtidsrettet, sier Aksnes. Han ser heller for seg et samarbeid eller lignende, som skaper et mer helhetlig, bredere og bedre tilbud i sentrum.

For å få folket tilbake til sentrum er det særlig ett problem byen står ovenfor, mener Aksnes: Handelen. Da særlig selve muligheten folket har til å kjøpe ulike varer. Ordfører Iversen pekte også på antall aktører som en utfordring, da særlig utenom Amfi-senteret.

– Det er ikke akkurat mye handel her i kommunen. Det første vi må gjøre er å stoppe handelslekkasjen til nabokommunene. Der taper vi flerfoldige hundre millioner kroner. Folk handler jo i Levanger eller Steinkjer i stedet for her, sier Aksnes.

– Jeg er sikker på at om vi får på plass de rette aktørene og får til et godt tilbud vil verdalingene begynne å bruke det. Akkurat nå har vi mange flotte nisjebutikker, men ikke bredde nok.

Verdalsøra har som kjent plass til mange handelsdrivende akkurat nå, og det er noe av det som gjør området så spennende i politikernes øyne. En annen positiv faktor er beliggenheten for handelen i Verdal. I motsetning til Levanger og Steinkjer foregår fortsatt det meste av handel i kommunen i Verdal sentrum, mens i nabokommunene har butikkene i sentrumsgatene stort sett bukket under for kjøpesentrene plassert litt utenfor byen.

– Men vi kan ikke utvikle sentrum uten folk, og da trenger vi tilbud til publikum, understreker Aksnes.

– For å få til noe her i Verdal må vi lage noe attraktivt slik at folk vil bruke det. Gjerne flere aktører sammen. Tenk stort, oppfordrer han.

Noen må ta regninga

Til høsten skal en ny utgave av kommunedelplan for Verdal byområde utarbeides. Høyrepolitikeren håper dette blir en reguleringsplan som gir muligheter for sentrumsutvikling og ei lys framtid på Øra.

– Jeg håper kommunen setter seg i førersetet med reguleringsplanen og bygger ut i sentrum, for det er et behov.

– Ordføreren tror aktiviteten kan komme tilbake med teaterhuset og innflyttingen i Postgården. Er du enig i dette?

– Det kan hende det skaper litt mer aktivitet, men Verdal sentrum kan ikke leve av praktbygg, fine gater og rustne hjelmer. Det er handel som trekker folk!

Men en nysatsing i sentrum vil - som alt annet - koste penger, og da er spørsmålet hvem som skal sitte igjen med regningen. Hadde Aksnes hatt penger nok ville han satset selv. Inntil den dagen kommer håper han kommunen, Coop, investorer eller en Olav Thon-type ser de samme mulighetene som han gjør.

PS: Dagen etter Coops Oddbjørn Kjenstadbakk intervju med lokalavisa på tirsdag var vaskerne ut og flidde opp deres vinduer og bygninger på Øra.