Ruffen Kanvas barnehage i Levanger har fra kommunen fått avslag om å skyte måsefamilie på fem, men anker avgjørelsen.

– Vi er redd for at måsene skal hakke i hodet på små barn som ikke kan forsvare seg. Foreldrene stuper for å angripe enhver person som går på barnehagens uteområde, enten de er store eller små, skriver daglig leder Gro Borge til Fylkesmannen.

Nå er det nemlig opp til Fylkesmannen å avgjøre fuglenes skjebne. Dersom det blir som Ruffen Kanvas barnehage ønsker, gjør måsefamilien smartest i å flykte redene fort som råd er. Barnehagen vil aller helst fjerne måsene, men Innherred samkommune sier «nei».

Ruffen påpeker at barnehagen har vært plaget av måsene i en måneds tid.

– Vi har trodd de skulle forsvinne innen begrenset tid. Det har vært til stor ulempe for oss i barnehagehverdagen. Vi har måttet begrense aktivitet på uteområdet sterkt for å prioritere barns sikkerhet, skriver Borge. Hun nevner også et hygienisk aspekt. Måsene skiter over hele området, og barnehagen anser dette som en mulig smittekilde. Som et tiltak har Ruffen avlyst alle utemåltider i en måned.

Det er vanligvis cirka 90 barn i Ruffen Kanvas barnehage. Det nye barnehageåret starter 1. august. Fagansvarlig Trond Rian i Innherred samkommune opplyser at det stort sett er fiskemåse som hekker på takene i Levanger. Fiskemåsen ble fra 2010 rødlistet med NT-status (nær truet). Kommunen mener saken ikke tilfredsstiller terskelen for å innfri skadefelling. Samtidig viser han til en ny forskrift som er på vei, og her er uttak av rødlistede arter foreslått lagt til Fylkesmannen.

– En må påregne at problemer blir mindre når måsefamilien, som allerede er flygedyktige, får større aksjonsradius. Storinnrykk av unger og mer aktivitet i barnehagen skulle også tilsi at måsen i større grad «presses» ut av området. Inntil det skjer må barnehagen være spesielt påpasselig med å fjerne matrester i barnehageområdet slik at det ikke gir måsen en bonus, heter det i svaret fra kommunen.

Her pekes det også på at barnehagen ligger tett ved Eidsbotn fuglefredningsområde, og at den må være relativt godt vant med fugleskit i området. Med i vurderingene fra kommunen hører det også med at et eventuelt uttak gjennom skyting av fugler heller ikke vil være uproblematisk i et sentrumsområde, selv om dette ikke er tillagt avgjørende vekt.