Det mener Alf Magnar Reberg, leder av plan- og utviklingskomiteen (PUK), beskriver en plan som på dette området høster applaus. Spredt boligbygging synes å «gå rett hjem» blant folk, og det til tross for at de mange boligtomtene heller ikke er annonsert i særlig grad.

At Levanger dessuteten kan skilte med store områder over hele kommunen hvor det tillates spredt boligbygging, betegner Reberg like godt som et skup. Arbeidet med kommunedelplanens arealdel, da den ble politisk vedtatt i 2011, var et godt stykke håndverk, mener han. Går det i samme tempo, vil de 90 boligtomtene være bebygd før inneværende planperiode utløper i 2020.

– Tidligere behandlet vi mange dispensasjonssøknader, forteller Alf Magnar Reberg. Han mener dagens tilrettelegging gjennom arealplanen er langt gunstigere.

Kan bo overalt

– Har du lyst til å bo i Levanger, betyr det at du i praksis kan bosette seg deg nesten alle steder, tilføyer Reberg. Han ser ikke bort fra at dette er et såpass til pre for kommunen at det også er en viktig faktor for befolkningsøkningen.

Skulle du sette opp et kårhus på et gårdsbruk fikk du «ja», men for mange betød jo det i praksis også en heftelse ved eiendommen. Stadig flere ønsket å få eiendommen fraskilt, og dermed dukket dispensasjonssøknadene opp i hyppigere grad. Ifølge Reberg ble det fra administrativt hold som regel innstilt på negativt svar på søknaden ettersom den hadde et gjeldende regelverk å forholde seg til.

– Dette ville vi gjøre noe med, påpeker Reberg. Og er glad arbeidet førte fram. I gjeldende plan er det altså satt av 90 boligtomter innenfor relativt store områder i hele kommunen. Og vil du bygge på en av disse, erdet heller ingen omstendelig politisk behandlingsprosess.

Her er tomtene

Det holder å bli enig med grunneier, samt få gjennomslag for fradelings- og byggesøknaden. Alt behandles administrativt. Fordelingen av tilgjengelige tomter er som følger:

(Åsenfjord 4, Voll-Åsen sentrum 10, Åsen nord 8, Ekne 8, Ronglan 6, Voll/Gryte 3, Markabygda 8, Gilstad/Granheim/Halsan 6, Matberg/Munkeby 8, Okkenhaug 8, Mule 8, Ytterøy 13.

Ifølge Reberg er nærmere 30 av tomtene solgt. På Ronglan er hele fem av seks allerede lagt beslag på.

- Det betyr at vi ved neste planrevisjon sannsynligvis blir nødt til å justere og rokere noe på antallet i de ulike områdene.

Viktig for lokalsamfunnene

Er du for eksempel interessert i å bosette deg på Ytterøy, skal du vite at du i praksis kan gjøre det over hele øya etter de gitte kriterier som omslutter «spredt boligbygging». Det samme gjelder Åsenfjord.

– Jeg mener det er viktig for lokalsamfunnene at det gis mulighet for spredt boligbygging. Der er vi i ferd med å lykkes, anmerker Reberg.

Ikke det minste tvil om at bygda er en ypperlig plass å vokse opp. At det gis enklere tilgang for å bosette seg rundt omkring, synes han er en en berikelse for grendesamfunnene.

- Det handler om kombinasjonen by og land. Valgmulighetene. Den muligheten har vi å tilby i Levanger, påpeker han. Ikke det minste redd for at det «går fullt».

- Vi har nok av hauger og skrenter, poengterer PUK-lederen i Levanger.

60 spredt i Verdal

I Verdal finnes til sammen 60 boligtomter innen for «spredt boligbygging»-områdene. Fordelingen er slik: Vinne 10, Garnes 5, Sul 3, Leksdal 12, Leirådal 8, Vuku 7, Ulvilla 5, Helgådal 5, Kleppen 2, Vera 3.

Alf Magnar Reberg, Sp.