Det er i et brev til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag at den svenske fiskeren Magnus Svensson uttrykker bekymring over laksefisket han ser i Verdalselva. Svensson har vært en aktiv fisker i elva siden 2007.

– Det som har bekymret meg de siste årene er at man ikke har en fungerende laksevandring fra Grunnfossen. Denne renna, som skal utgjøre laksens veg opp i elva, er en løsning som er under enhver kritikk, skriver Svensson i brevet til Fylkesmannen.

Innherred har snakket med flere andre personer som bekrefter at lakserenna i Grunnfossen ikke fungerer som den skal. Ifølge Svensson kommer det også flere hindre i elva for laksen.

Ble aldri sprengt

Kjell Lasse Norum er tidligere aktiv fisker og leder i Helgåa Elveeierlag, og jobbet med å få i stand fiskerenna i Grunnfossen i sin tid.

– Da fiskerenna ble laget var det meningen at det skulle sprenges en kulp i renna, men det ble ikke gjort den gangen. Derfor går ikke fisken opp Grunnfossen som den skal, forklarer Norum, som mener at å sprenge ut denne kulpen ville rettet opp mye.

– Hvis den kulpen ble sprengt ut ville det problemet løst seg selv, og da ville det normalisert seg nedenfor, forklarer Norum.

176 C&R i Hallan

Konsekvensen av at lakserenna i Grunnfossen ikke fungerer er at fisken «hoper seg opp» i vannet nedenfor fossen. Denne delen av elva tilhører valdet Hallan, hvor det ble tatt 211 laks denne sesongen. 176 av disse ble sluppet ut igjen.

– Det mest gale er at laksen som i store deler av sesongen blir stående nedenfor Grunnfossen og en bit nedover, blir utsatt for et etter min mening galt catch and release-fiske (fang og slipp) på valdet Hallan. Med bare to fisker i sesongkvoten blir jo de fleste fiskene satt ut igjen.

– Rovfiske i et lakseakvarium

Ifølge laksebørsen har enkelte fiskere i Hallan fanget og sluppet ut nesten 30 fisk i løpet av årets laksesesong.

– Det finnes alltid bra og dårlige vald i en elv, noe som er helt naturlig. Men dette er ikke noe «naturlig» kanonvald, men er etter min mening rovfiske i et lakseakvarium, mener svensken.

– Mengder av laks blir stående på Hallan store deler av sesongen og blir utsatt for et uetisk catch and release-fiske, mener Svensson.

Innherred har snakket med mange aktører i Verdalselva, og det er flere som har poengtert de samme bekymringene som Svensson skriver i brevet til Fylkesmannen.

– Hallan ikke problemet

Det er regelverket som er problemet, det er ikke Hallan som er problemet, mener John Olav Larsen, nestleder i elveutvalget i Verdal JFF.

Årets regelverk i Verdalselva sier at hver fisker bare kan ta to laks opp på land, og totalkvoten i elva er på 300 laks. Men det er ingen begrensninger på hvor mange laks som kan fanges og slippes ut igjen.

– Når det er så liten kvote vil nødvendigvis noen slippe ut skadet laks og fiske videre, og det skaper irritasjonen. Vi har ingen bevis for at dette skjer i Hallan, men det er veldig mye fisk som blir tatt der. Derfor rettes irritasjonen dit, men etter min mening er det feil adresse, sier Larsen.

Trenger ikke være problem

Til sammen ble det fanget og sluppet ut 343 laks i Verdalselva i år, et tall som er langt høyere enn det som har blitt registrert tidligere år.

John Olav Oldren, leder i Verdalselva fellesforvaltning, sier catch and release er uproblematisk så lenge det gjøres på riktig måte.

– Det har vært noen som sier at det er for mye fang og slipp, men det må være fang og slipp hvis man skal få til noe fiske. Så lenge det gjøres rett er det ikke noe problem, sier han.

Fiskeforvalteren skremt

Fiskeforvalter Anton Rikstad ser likevel alvorlig på det som står i brevet fra Magnus Svensson.

– Det er skremmende dersom det som står der er riktig. For det første at sesongkvotene kanskje ikke overholdes av alle, og for det andre er det ikke bra at det blir fisket og gjenutsatt så mye fisk. Det må vi se nærmere på i løpet av vinteren i samarbeid med fellesforvaltningen i Verdalselva, sier Rikstad.

Han har også fått høre om de samme problemene i Verdalselva fra andre personer.

Det første problemet Svensson tar opp er laksens problemer med å komme seg opp Grunnfossen. Rikstad forteller at dette er noe de har jobbet med i årevis.

–Det er ikke en enkel sak. Uansett hva vi gjør, så er det en vanskelig foss for laksen, og gjennom årene er det laget to-tre laksetrapper som fungerer, men elva er nødt til å gå ned og være på en viss temperatur for at laksen passerer, sier Rikstad.

Verneinteresser

Han ønsker å få gjort utbedringer av fossen.

– Men det er langsiktig jobbing. Vi har prøvd og feilet i 40 år. Vi vet at laksen går, men det tar tid, og det vil det også gjøre i framtiden uansett hva vi gjør med fossen, mener Rikstad, som sier det er et alternativ å sprenge ut en kulp i den eksisterende lakserenna.

– Men Verdalsvassdraget er et varig vernet vassdrag, og det begrenser mulighetene for inngrep, sier han.

Håper på økt kvote

Det andre problemet Svensson skriver om er den store mengden med catch and release, og da spesielt i Hallan.

– Jeg håper  årets gytebestand tilsier at vi kan øke kvoten neste år, og da kanskje få en reduksjon i antall gjenutsatt fisk, sier Rikstad, som synes det er et godt forslag å sette en kvote for hvor mange fisk som kan settes ut igjen.

Innherred har også snakket med Arnt Hallan, som er grunneier av valdet Hallan. Han vil ikke svare på om han har opplevd misnøye med årets fiske i valdet Hallan.

– Hva tenker du om at det har blitt sluppet ut 176 fisk i Hallan i år?

– Det er tillatt det. Når det ikke blir økte kvoter, så… Fang og slipp er helt legalt, så det er helt greit det, sier Hallan.

– Jeg har mange fiskere, og de er veldig flink til å registrere fangsten, legger han til.

ERFAREN: Magnus Svensson har fisket mange år i Verdalselva.