MOT har vært under sterkt press i Verdal i flere år, men blitt reddet av stort ungdomsengasjement for å beholde tilbudet, samt politikernes vilje til å prioritere satsingen.

Større evaluering

Da MOT ble reddet for n-te gang før jul i fjor, ble det samtidig vedtatt å gjennomføre en evaluering av alle de forebyggende tiltakene kommunen benytter seg av - før det ble avgjort om MOT-samarbeidet skulle fortsette utover foregående skoleår.

Nå er den klar - og rådmannen foreslår å ikke prioritere MOT som virkemiddel.

Mange mener effekten er liten

En spørreundersøkelse er gjennomført blant alle elever på ungdomstrinnet og lærerne der. Selv om de fleste ungdommene er positive til MOT, er tilbakemeldingen at MOT bare delvis lever ut over skolebesøkene til MOT-informatørene. 181 ungdommer skal ha svart at de er nøytrale til eller uenig i at MOT har effekt på dem.

– Mest overraskende er det at også elever valgt ut til å være Ungdom med MOT (UMM) kommer med slike tilbakemeldinger, konstaterer rådmannen.

Minst effekt for de minst populære

Blant de ganske mange som føler at MOT ikke når ut til seg, er det gått dypere inn i tallmaterien, og det tyder på at ungdommer som er ensomme og ikke blir likt av andre opplever liten effekt av MOT.

Til sammen svarte rundt 70 prosent av elevene på undersøkelsen. Av de 487 svarene som kom inn, krysset 145 av for at de var uenige i påstanden om at «MOT har ført til at flere bryr seg om meg». Av disse igjen beskrev 55 elever seg som ensomme og 49 svarte at de opplevde at ingen andre elever liker dem, en del av dem også UMM-ere.

Hele 37 av disse svarte at de var uenig i at MOT hadde gjort at flere bryr seg om dem.

Ikke godt nok implementert

Oppsummeringsmessig konkluderer rådmannen med at det etter 13 års drift fortsatt er utfordrende å få MOT godt nok implementert i skolen og lokalsamfunnet.

Kostnadene er naturligvis også en del av grunnen til forslaget om å avvikle samarbeidet, og til sist mener rådmannen at MOT ikke svarer på planverkets forutsetninger om at helhetsløsninger og koordinerte arbeidsprosesser skal ligge til grunn ved prioritering av de forebyggende tiltakene.

Andre tiltak

I tillegg til MOT benytter Verdal kommune seg av Miljøteam på begge ungdomsskolene, de har Ungdomskontakten, Kinokjeller'n, satsingen «Bedre læringsmiljø» og De utrolige årene.

Ungdataundersøkelsen viste at andelen elever som mobbes økte fra fire til sju prosent fra 2013 til 2014.