Lokalavisa har fått flere henvendelser om de store mengdene bladlus som har svirret rundt i lufta på Innherred i helga.

– Dette er helt ekstremt, og jeg har aldri i mitt liv sett så mye bladlus. Det må skyldes høy temperatur og høy fuktighet i lufta, men jeg ser heller ikke bort fra at den ekstreme insektsinvasjonen skyldes andre ting også, mener professor emeritus Gunnar Jarle Sorte på Nossum.

Insektforsker Reidar Mehl mener bladlusa overlever selv en dårlig trøndersk sommer.

– Bladlusa klarer seg fint i lave temperaturer i lang tid, selv om sommeren har vært lang, sier Reidar Mehl.

Snart over

Ekspertene har ingen entydig forklaring på insektsinvasjonen de siste dagene.

– Selv om været har vært veldig bra de siste 14 dagene, så er denne eksplosjonen av bladlus helt eksepsjonell. Jeg har aldri sett noe lignende, men dette er trolig over i løpet av et par dager, mener den pensjonerte professoren Gunnar Jarle Sorte.

I Levanger var det spesielt ille på lørdag. Flere som har vært i kontakt med Innherred forteller at de har holdt seg inne. Søndag var det langt mindre bladlus i Levanger, enn dagen før.

– Jeg var en tur på Våttåhaugen lørdag, og merket utrolige mengder av små, grønne insekter. Det var faktisk så ille at jeg måtte koste dem bort fra meg, sier Lars Børre Hallem i Forbregd Lein i Verdal, der invasjonen ikke har vært like ille.

–Helt forferdelig, og knapt til å bevege se ute i, sier pensjonert lærer Arne Sporild i Skogn.

Suger saft ut av planter

Ifølge Wikipedia lever bladlus av å suge saften ut av planter, ofte på stilken like oppunder knoppen på ferske skudd. De kan fly med vinden over lange avstander hvis været er gunstig. De har også blitt spredt av mennesker som har transportert infiserte plantematerialer. Et beryktet eksempel på dette er vinlus som var en reell trussel for vindyrkingen i Europa.

Bladlus har mange generasjoner hvert år.