– På filmfestivalen i Haugesund blir alt litt selvhøytidelig. Her er det noe helt annet. Det blir upretensiøst, og da mener jeg det bare på en positiv måte, sier Kristin Nordsæther, som i helga nøt filmfestivalen i Åsen sammen med Anne Föhre og Audun Amundsen. Alle tre bor i Trondheim og to av dem besøkte festivalen for andre gang.

– Jeg og Kristin driver med film selv. Vi lager dokumentarer og har en genuin interesse for film. Det er mange interessante folk fra bransjen her, og det er morsomt å kunne møtes i en slik setting, sier Amundsen.

Lett stemning

Föhre, som er tysk, men bor i Trondheim, er fascinert av omgivelsene.

– Det blir en helt spesiell stemning med bål ved vannet. Det gjør det lettere å møte folk, også, mener hun.

Nordsæther legger til at det er mye enklere å bli kjent i en slik setting.

– Jeg snakket for eksempel med en filmprodusent, det ville jo vært dritskummelt å møte ham ellers. Men her er alt lettere. Alle blir mer folk. Det er kult at de har en filmfestival akkurat her. Som regel foregår jo filmfestivaler der det er kino, sier hun.

Bunkerkino

Selv om det ikke eksisterer kino i Åsen, har Vidar Dahl og Inger Johanne Todal Morset satt i stand visninger på lerret i både telt og gamle tyske bunkere på gården ved Hammervatnet.

Betonghyttene tjente en gang i tiden som våpenlager. Nå bruker Dahl og Morset dem til noe mer fornuftig. Bunkerne er godt skjermet for både vind og lyd, og fungerer optimalt for filmvisning. I to av bunkerne ble det vist filmer både fredag, lørdag og søndag. Nytt for året er at ekteparet har investert i et sirkustelt, hvor ekteparet også byr på filmprogram.

Konsert

I år ble tredje året at ekteparet inviterte til filmfestival i Åsen. De to tok over gården i 2008. Da de inviterte til sin første festival i 2013, ga det mersmak. Dahl og Morset ønsker at Vatn filmfest skal gi publikum en annerledes festival, hvor den røde løperen er byttet ut med grønn natur, og hvor folk skal komme seg ut av byen for å få en unik opplevelse.

I tillegg til mye bra film, legger Dahl til at konserten på fredag også var et av høydepunktene. Da var det Hedvig Mollestad trio som sørget for musikken. Kvelden etter sto trondheimsbandet Rodgers på scenen. Arrangørene var også godt fornøyd med at avisa Folk&Røvere dukket opp. Deler av den gamle redaksjonen møtte opp på festivalen og laget til sammen fire festivalaviser.

Rigget i regn

Vidar Dahl forteller at det så katastrofalt ut da de begynte å rigge festivalområdet torsdag kveld.

– Det bøtta ned. Alt skulle på plass torsdag kveld, men så kom festivalen og alt var bare fryd og gammen. Det har gått over all forventning, sier Dahl.

I alt ble det vist 23 filmer fordelt på tre visningsarenaer. I tillegg har ekteparet stilt med en scene for konserter og også arrangert seminarer.

– 30 arrangementer er nesten for mye. Vi hadde en intensjon om å ikke ha så mye, men så var det så mye bra som kom opp. Det har blitt vist masse fantastisk film, sier Dahl.

Den intime filmfestivalen hadde blant annet en førpremiere av Jørn Utkilens dokumentar om kultmusikeren Arvid Sletta fra Frøya. Sletta var selv til stede på festivalen. Etter visning av en tidlig versjon av dokumentaren, ble det filmsamtale hvor både produsent og regissør deltok. Det ble også en førpremiere på «Far from men» med blant andre Viggo Mortensen.

For alle

Selv om det er mange med filminteresse som deltar på festivalen, forteller Dahl at den er åpen for alle.

– Vi har hatt all mulig slags folk her. Det har vært åsbygg, filmfolk, bransjefolk og innbudte gjester. Det har vært vanlige folk som kommer hit fra Trondheim, Levanger, Steinkjer og Tautra. Det er folk som generelt er glad i musikk og kultur, sier Dahl.

Han og Morset kunne telle enda flere gjester i år enn i fjor. I 2014 var de oppe i 400 festivaldøgn, mens i år passerte de 500.