I mandagens kommunestyremøte fremmet Arbeiderpartiets Bjørn Holmli en interpellasjon knyttet til de vedtatte endringene i Arbeidsmiljøloven.

A- og B-lag

Fra 1. juli i år ble det lov for arbeidsgivere å ansette inntil 15 prosent av arbeidstakerne midlertidig i inntil ett år uten noen spesiell grunn.

– Etter mitt syn er den nye bestemmelsen en sterk svekkelse av det generelle stillingsvernet som arbeidstakere har i dag. Vi kan fort få et A- og et B-lag i arbeidslivet, der mange arbeidstakere får utrygge arbeidsforhold og må gå fra den ene midlertidige ansettelsen til den andre, argumenterte Holmli.

Fikk stor støtte

Onsdag uttrykker han stor tilfredshet med at interpellasjonen fikk stor støtte blant de folkevalgte. Bare fire representanter stemte i mot ordfører Bjørn Iversens forslag om å sende saken over til formannskapet.

– Så håper jeg at det blir fattet et vedtak der i tråd med mitt ønske, sier Holmli, som er mangeårig faglig tillitsvalgt og til daglig jobber som rådgiver i Fagforbundet, ved deres kompetansesenter i Trondheim. Hans spesialitet er arbeidsrettslige spørsmål.

Nok av muligheter

Etter støtten i kommunestyret å dømme er det svært sannsynlig at det blir et vedtak på å ikke benytte muligheten som ligger i den nye lovteksten.

– Det finnes nok av muligheter fra før til å ansette folk midlertidig. Før 1. juli kunne man bruke midlertidig tilsetting når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet skiller seg fra ordinært arbeid i virksomheten, i definerte vikariater, for praksisarbeid og for deltakere i arbeidsmarkedstiltak. Vi trenger ikke enda et unntak, sier Holmli.

I tillegg til unntaksbestemmelsene ansettes enhver arbeidstaker i Norge med prøvetid, hvor det er lov å avslutte arbeidsforholdet etter prøvetiden hvis arbeidsgiver har en god begrunnelse for det.

Fagforbundsstøtte

Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Verdal kommune, Lise Heggdal, er glad for at Holmli har satt saken på dagsordenen i kommunestyret. Det er kommunestyret som i prinsippet har arbeidsgiveransvar for de som jobber i kommunen.

– Det er bra at politikerne i Verdal ser utfordringene endringene i Arbeidsmiljøloven gir, sier Heggdal. Hun påpeker at det vil være vanskelig å kontrollere om den nye unntaksbestemmelsen følges.

– Hvor enkelt blir det å påvise at en som ansettes som etterfølger til en midlertidg ansatt ikke gjør akkurat det samme som den som ikke fikk fortsette? Og hvem sitt ansvar er det eventuelt å påpeke det, den som bare får midlertidig ansettelse, eller den som har blitt forbigått ved nyansettelsen, undrer Heggdal.

Håper det inspirerer næringslivet

Hun synes interpellasjonen er et godt eksempel på et trepartssamarbeid, som hun ønsker enda mer av.

– Det er bra at administrasjon, politikere og tillitsvalgte snakker sammen. Hvis lokalpolitikere skal kjenne «temperaturen» i egen kommune, må de bruke tillitsvalgte og ansatte, sier Heggdal, som sammen med Holmli håper at signalene fra kommunen som den største arbeidsgiveren også inspirerer det private næringslivet til å ikke utnytte muligheten for flere midlertidige stillinger.

Hun kunne gjerne tenkt seg mer faglig politisk samarbeid også, slik LO har med Arbeiderpartiet.

Folkeparken

Kommende tirsdag har for øvrig LO i Verdal et åpent arrangement i Folkeparken klokken 16.00, hvor hovedtemaet er rollen politikere har som arbeidsgiver.

– Hovedtaler er den kjente fagforeningsmannen Jan Davidsen, og det serveres gratis kaffe og grillmat - men ikke valgflesk, smiler Lise Heggdal.