Etter at kommunestyret mandag kveld gjorde et vedtak om at MOT ikke lenger skal prioriteres som virkemiddel i Verdal kommune, har organisasjonen skrevet en rørende takk til hele lokalsamfunnet gjennom lokalavisa.

– Kjære Verdals ungdommer, Verdals skoler og lokalsamfunnet Verdal. Tusen takk for 13 års samarbeid. I 13 år har MOTs sentrale ledelse vært imponert, stolt og rørt over det engasjementet og eierskapet Verdals MOT-ildsjeler og ungdommer har utvist for MOTs arbeid. Vi vet at det har gjort verdalsungdommene mer robuste, og at det har skapt miljø der forskjeller aksepteres og der ungdom har gjort hverandre enda mer verdifulle, skriver leder i MOT Norge, Marte Snorroeggen Wivestad og regionleder for Nord- og Midt-Norge, Jo Trønsdal Bævre.

Tydelig intensjon

MOT ble startet i 1997 som en non-profitt-stiftelse. Motivasjonen var å være en støtte for ungdom, skoler og kommuner. I dag er MOT et verktøy og virkemiddel for å styrke ungdom, skape tryggere miljø og varmere samfunn.

MOT-lederne trekker frem spørreundersøkelsen som Verdal kommune (journ.anm.) utførte med råd fra Østlandsforskning til gjennomføringen.

– Det er et imponerende resultat som kommer til syne når 90 prosent av lærerne identifiserer seg med MOT og 70 prosent av synes det er stort behov for organisasjonen, mener de.

Sju av ti mener MOT virker

Over 70 prosent av elevene mener det er bra at de har MOT på skolen, og mellom 60 og 70 prosent mener MOT har effekt på en rekke ulike områder.

– Bare 24 prosent av elevene mener at MOT ikke har noen effekt, og det er naturlig å anta at det bak disse prosentene ligger en del meget robuste ungdommer med tro på egne krefter i utgangspunktet, konkluderer Wivestad og Bævre.

I tillegg mener de det er en mulighet for at de som føler seg ensomme vil svare at MOT og andre tiltak ikke har effekt, men at når så mange ungdommer totalt sett bruker MOT-tankesettet, vil effekten av MOT måles først den dagen MOT er borte.

Må ha støtte i kommuneledelsen

MOT-lederne synes det er trist at MOT nå blir historie i Verdal, siden de har stor tro på konseptet og mener å kunne vise at det faktisk fungerer.

– Det hjelper imidlertid ikke at vi og de lokale ildsjelene har tro på MOT dersom den politiske og administrative ledelsen i kommunen ikke er av samme oppfatning. De må ønske MOT velkommen, hvis ikke reduseres effekten. Tro og eierskap er avgjørende for å lykkes med det man jobber med, påpeker de.

Håper andre ting virker

Selv om MOT-satsingen ikke videreføres i Verdal, håper organisasjonen på ingen måte at ungdomsproblemer øker igjen.

– Vi håper for verdalsungdommens del at kommuneledelsen vil lykkes med å finne gode virkemidler og verktøy som kan støtte opp om å bygge robuste ungdommer og skape trygge miljø. Vi vet hvor skjørt og sårbart et menneske er, særlig i ungdomstiden, skriver Wivestad og Bævre.

Stolt og rørt

De uttrykker stolthet over innsatsen som er lagt ned gjennom 13 år, og er rørt over at MOT i disse årene har vært et av de viktigste verktøyene Verdal kommune har hatt i arbeidet med å bygge et inkluderende miljø.

– Vi ønsker Verdals ungdommer og hele lokalsamfunnet lykke til videre med styrke ungdom, skape trygge skolemiljø og bygge et varmt lokalsamfunn, avslutter Marte Snorroeggen Wivestad og Jo Trønsdal Bævre.

Hele takkeinnlegget:

Kjære Verdals ungdommer. Kjære Verdals skoler. Kjære lokalsamfunnet Verdal.

MOT ble startet i 1997 som en non-profitt-stiftelse. Motivasjonen for å starte MOT var å være en støtte for ungdom, skoler og kommuner. MOT er i dag et verktøy og virkemiddel for å styrke ungdom, skape tryggere miljø og varmere samfunn. MOT er i dag en politisk uavhengig organisasjon som samarbeider med skoler og kommuner over hele landet. Det som går igjen i all evaluering av MOT de siste årene, både i Norge og Sør-Afrika, er at MOT beskytter mot de mest negative utslagene i ungdomstiden, bl.a. hyppig mobbing, mistrivsel, ensomhet, narkotikamisbruk og alkoholbruk i ung alder. Det som også går igjen er at ungdoms selvtillit, optimisme, mot, opplæringskvalitet og læringsorientering styrkes ved bruk av MOT, og at ungdom blir bedre til å bry seg, si nei og til å stå imot gruppepress.

Tusen takk for 13 års samarbeid!I 13 år har MOTs sentrale ledelse vært imponert, stolt og rørt over det engasjementet og eierskapet Verdals MOT-ildsjeler og ungdommer har utvist for MOTs arbeid. Vi vet at det har gjort Verdalsungdommene mer robuste og at det har skapt miljø der forskjeller aksepteres og miljø der ungdom har gjort hverandre enda mer verdifulle. All evaluering de siste årene viser dette. Og det ferskeste eksempelet på dette er den evalueringen som Østlandsforskning nylig har gjort av MOT i Verdal;

Verdals ungdommer er gode på å ivareta hverandre.Hele 77 prosent av verdalsungdommen er enig i følgende påstand: Jeg viser at jeg bryr meg om andre i klassen, selv om vennene mine ikke gjør det.

Dette er en svært viktig forebyggende faktor mot mobbing. Og den mobbeforebyggende effekten forsterkes gjennom at hele 60 pårosent er enig i: Hvis noen er mye alene ville jeg prate med dem, og 59 prosent er enig i: Hvis en person blir mobbet ville jeg ha snakket med ham/henne selv om jeg risikerte at andre ikke snakket med meg på en stund.

Jevnt over på alle påstandene er kun 6-14 prosent uenige. De andre er enten nøytrale eller har ikke besvart.

Dette viser at Verdal har mange ungdommer som er opptatt av å inkludere og ivareta andre, og som er opptatt av å skape trygge og varme miljø. Verdals ungdommer er gode på å ta egne valg.

Undersøkelsen viser også at Verdal har mange ungdommer som er robuste, tar egne valg og håndterer eget liv bra:

73 prosent er enig i: Jeg gjør det jeg selv liker, selv om andre i klassen ikke synes det er så kult.

72 prosent er enig i: Jeg er en like bra person selv om jeg mislykkes med en oppgave.

69 prosent er enig i: I det store og hele er jeg fornøyd med meg selv.

67,5 prosent er enig i: Jeg synes jeg har mye å være stolt av.

Jevnt over på alle påstandene er 15-18 prosent uenige. De andre er enten nøytrale eller har ikke besvart.MOT blir nå dessverre historie i Verdal

MOT mener det er langsiktig arbeid som skal til for å lykkes med å få mange modige ungdommer som tror på egne krefter og tar bevisste valg. MOT mener det er helhetlig arbeid som skal til for å lykkes med å få trygge skolemiljø og et varmt lokalsamfunn med en fremragende kultur. MOT er til for å bidra til dette. MOT har utviklet et konsept vi har stor tro på og som vi brenner for. Vi har tro på at MOT-konseptet er den beste måten å skape robuste ungdommer og trygge ungdomsmiljø på. Det hjelper imidlertid ikke at MOTs sentrale ledelse og Verdals lokale ildsjeler har tro på MOT dersom kommuneledelsen, politisk og administrativt, ikke er av samme oppfatning.

Kommuneledelsen må ønske MOT velkommen, ellers reduseres effekten. Det å ha troen og ta eierskap er noe av det viktigste for å lykkes med det en jobber med.MOT har hatt stor effekt på ungdom i Verdal

Det er på bakgrunn av det forannevnte et imponerende resultat som kommer til syne i Østlandsforsknings evaluering når 90 prosent av lærerne assosierer seg med MOT og 70 prosent dessuten synes det er stort behov for MOT.

Og det mest positive er hvordan ungdom har glede av MOT.

73,5 prosent av Verdalsungdommen er enig i: Jeg synes det er bra at vi har MOT på skolen.

67,5 prosenter enig i: MOT påvirker meg positivt.

66 prosent er enig i: MOT er veldig bra for min klasse/gruppe.

65 prosent er enig i: MOT bidrar til å bedre klassemiljøet.

64 prosent er enig i: MOT hjelper meg å se etter positive trekk hos andre mennesker.

63 prosent er enig i: MOT bidrar til at vi har lite mobbing i klassen/gruppen.

62 prosent er enig i: MOT har gjort at jeg har blitt flinkere til å bry meg om andre.

62 prosent er enig i: MOT bidrar til klassemiljø der forskjeller aksepteres.

62 prosent er enig i: MOT hjelper meg til å ta bevisste valg.

61 prosent er enig i: MOT har gjort det lettere for meg å si nei.

Jevnt over på alle påstandene er 19-23 prosent uenige. De andre er enten nøytrale eller har ikke besvart.Det er kun 24 prosent av ungdommene i undersøkelsen som er enige i påstanden «MOT har ingen effekt på meg». Det er naturlig å anta at bak disse prosentene er det en god del ungdommer som opplever å være robuste med tro på egne krefter i utgangspunktet. For disse ungdommene blir MOTs budskap muligens en «selvfølge», men allikevel muligens et moment som bekrefter og forsterker deres verdier og valg uten at det nødvendigvis er en bevisst prosess.

Livet til ungdom i sentrum

Selv om MOT nå blir i historie i Verdal håper vi, for Verdals ungdom, at kommunens ledelse vil lykkes med å finne andre gode virkemidler og verktøy som kan støtte opp om å bygge robuste ungdommer og skape trygge miljø. Vi vet hvor skjørt og sårbart et menneske er, og spesielt i ungdomstiden. Faren er dessverre alltid tilstede for at noen ungdommer er ensomme og utenfor. Men det er også grader av dette. Muligens vil noen av de som føler seg ensomme svare at MOT og andre prosjekter/tiltak ikke har effekt. Det er imidlertid slik at når så mange ungdommer totalt sett vil inkludere de som er alene, akseptere forskjeller og se etter det positive i andre, vil MOTs effekt først merkes den dagen MOT ikke er der lenger.Vi er stolte over å tenke på den innsatsen som er lagt ned for å styrke ungdoms mot i Verdal i mange år. Vi er rørte over at MOT de siste 13 årene har vært et av de viktigste verktøyene og virkemidlene Verdal har hatt i arbeidet med å bygge et inkluderende miljø - hvor forskjeller aksepteres og verdsettes.

Vi ønsker Verdals ungdommer og hele lokalsamfunnet lykke til videre med å styrke ungdom, skape trygge skolemiljø og bygge et varmt lokalsamfunn.

Tusen takk for samarbeidet!

Marte Snorroeggen Wivestad

Jo Trønsdal Bævre

Leder MOT Norge

Regionleder Nord- og Midt-Norge