Forut for årets kommune- og fylkestingsvalg skal de unge, håpefulle videregåendeelevene først gi sin stemme ved skolevalget. I Verdal og Levanger ble det dermed arrangert politiske debatter nå på fredag. Først ved Verdal VGS, deretter på skolen i nabokommunen.

Relativt saklig

Unge nordtrønderpolitikere fikk kjempet sine verbale kamper, mens elevene fikk besøke valgtorget på skolene både før og etter debattene. Alt dette for å stå bedre rustet til å ta riktig avgjørelse under valget.

I aulaen på Verdal-skolen ble det en god og saklig debatt, med få avsporinger. Noen morsomme vitser og pek mot de andre politiske partiene fikk man også se. Det bidro til en artig affære for publikum, med litt munnhuggeri og temperatur fra politikerne. Særlig Høyres Anna Almli var frisk i kjeften, men fikk sine svar fra Gaute Børstad Skjervø (Ap) og Peder Østring (Rødt). Et av dagens mange gullkorn kom da Almli sammenlignet lovfestet praksisplass med lovfesting av «få seg noe» på byen, og avfeiet det som vegen å gå for å lykkes med utfordringene ved yrkesfag.

– Men så er nå partiet ditt (Høyre) også for bordeller, da, påpekte Østring, til stor latter fra publikum.

Flukt, arbeid og skole

Emnene som ble diskutert i denne omgang var flyktninger, arbeidslivet, frafall i VGS, praksisplasser og miljøkrise. Mot-saken ble også trukket inn, noe som kanskje ikke er så overraskende med tanke på oppmerksomheten den har fått i Verdal. På Levanger brukte debattantene tiden til å snakke om mye godt de samme temaene, men her ble flyktningspørsmålet heftigere diskutert. Også stipendordningene var et hett emne, et spørsmål tatt opp fra en av elevene via Twitter. For øvrig kunne alle komme med sine spørsmål og innspill i løpet av dagen ved å bruke det sosiale mediet og emneknaggen «skolevalgnt».

Hektiske tider

Aps levangsbygg Gaute Børstad Skjervø var også partiets stemme på Levanger, der han da deltok på sin tredje debatt på to dager. Den første var på Stjørdal torsdag.

– Det er hardkjør nå, men sånn er det i en valgkamp. Jeg synes det har vært veldig artig, og det er gøy å møte ungdommen slik. De er jo engasjerte de også, kommenterer Skjervø.

På begge skolene gjorde tilskuerne sitt til å skape en god atmosfære rundt debattene. Latter og applaus var det mye av. Så får tiden vise hvem av politikerne som ler sist når elevene går til valgurnene kommende mandag.