Høyres tredjekandidat ved kommunevalget i Verdal, Oddleiv Aksnes, har jaktet bjørn i tolv år. I år har han vært med på felling av fire bjørner på svensk side av grensen.

– Men i Norge, der fungerer ikke rovdyrpolitikken, fastslår Aksnes, som i likhet med beitenæringa må konstatere at tapene er store og at jakten på skadevolderne er fånyttes slik regelverket er.

Ikke trening på levende bjørn

Han og Karl Johan Hermann har fått kommunal støtte til innkjøp av hver sin plotthund, en amerikansk støverrase som er spesielt egnet til å lære opp til bjørnejakt.

– Opplæringen har kommet langt, men har stoppet opp fordi vi ikke får lov til å trene med dem mot levende bjørner, sier Aksnes. Treningen har bare foregått med å slepe et bjørneskinn rundt i marka.

De hadde ønsket å få komme til Tackåsen i Dalarna og det skandinaviske bjørneprosjektet, men har ikke fått lov av de norske myndighetene.

Ikke lov med løse hunder

Myndighetene gir heller ikke lov til å bruke såkalt løs på drevet halsende hund i skadefellingsjakt på bjørn i Norge. Innherred samkommune fikk tidligere i år avslag på søknaden om dispensasjon til dette.

– Begrunnelsen er hensynet til stresset som bjørnene opplever. Som erfaren jeger mener jeg personlig at det er mer stressende for bjørnene når det brukes spisshunder slik vi gjør i dag. Plotthunder sporer opp bjørnen og lusker bare rundt i bakgrunnen til jegeren kommer. Spisshundene er langt mer direkte og skremmende overfor bjørnene, argumenterer Aksnes.

Han føler at bjørnejegerne snakker for døve ører og at de ikke får noen hjelp fra Fylkesmannen. I slutten av april sendte han en henvendelse til Klima- og miljødepartementet, som han foreløpig ikke har fått noe svar på.

Besøk fra sentralt hold

Denne uka kom Bjørn Lødemel fra Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget til Verdal, hvor han møtte nettopp Aksnes og Høyres førstekandidat Silje Heggdal Sjøvold. Forrige uke var Verdal Høyre i møte med statssekretær Lars Andreas Lunde fra Klima- og miljødepartetmentet, som lovte å se nærmere på saken.

– Jeg kommer også til å purre på den når jeg kommer tilbake til Oslo, sier Lødemel, som var rovdyrpolitisk talsmann for Høyre i forbindelse med rovdyrforliket for noen år siden.

Synkende motivasjon blant jegerne

Det er gode ord i Oddleiv Aksnes' ører, etter at han her hjemme opplever maktesløshet og stadig mindre motivasjon blant bjørnejegerne.

– Klart, når skadefellingsprosenten er under ti prosent, og du nærmest vet at det er håpløst å få tak i bjørnen når du går ut, er det naturlig at motivasjonen til å gå på mangetimersturer i marka blir dårligere etter hvert, sier han.

Under jakta i Sverige har han sett hvor effektivt det er å bruke plotthunder.

– Hunden ble sluppet, sporet raskt opp bjørnen, kom tilbake til oss og bjørnen kunne enkelt skytes på kloss hold, sier Aksnes.

Vil ikke gi seg

Verdal Høyre vil fortsette dialogen med regjering og departement, og har fattet nytt håp om at det skal bli lov å bruke plotthunder i skadefellingsjakt på bjørn også her i landet.

– Det er altså skadefellingsjakt og ikke lisensjakt vi snakker om her, poengterer Aksnes. – Det vil si bjørner som har gjort skade og skal tas ut. Stressargumentet er dårlig, og spørsmålet må stilles om det ikke er like stressende for sauer og lam som har bjørnen i nærheten og kanskje går rundt med et avbitt jur, sier Oddleiv Aksnes.

– Vi i Verdal Høyre kommer ikke til å gi oss i denne saken før det blir lov å bruke plotthunder, lover førstekandidat Silje Heggdal Sjøvold.