– Sanitetskvinnene er bekymret for utviklingen og de negative konsekvensene som følger av et konstant og usunt kroppspress gjennom bl.a. sosiale medier og reklame. Vi vil som Norges største kvinneorganisasjon bruke vår posisjon til å sette fokus på dette som en helseutfordring, særlig knyttet til unge jenters psykiske helse. Vi setter debatten på nasjonal dagorden, løfter frem årsakene og konsekvensene gjennom forskning og arbeid lokalt i våre over 650 foreninger, skriver Norkse kvinners sanitetsforening (NKS) i en pressemelding etter helgas landsmøte.

Underskriftskampanje

Nå gjennomfører foreningen en underskriftskampanje  hvor de henter støtte til oppropet «Vi er lei av å bli lurt – krev merking av retusjert reklame!»

Med retusjering menes endring av kroppsdeler på fotografier og film.

– Vi ønsker at regjeringen skal bringe dette tema sterkere inn i skolen, styrke skolehelsetjenesten og øke antall helsesøstre. Frivillige organisasjoner møter ungdommene og foreldre. Derfor må sivilsamfunnet trekkes sterkere inn i arbeidet for å motvirke negative konsekvenser av kroppspress, skriver NKS.

Folkemøte

Onsdag arrangerer sanitetsforeningene i Levanger og Verdal et foredrag for ungdomsskoleelever og et åpent og gratis folkemøte om kvelden på Levanger videregående skole. Ungdomsarrangementet foregår på dagtid på skolene i Levanger og Verdal, og alle 10.-klasser i de to kommunene er invitert.

Tema er perfeksjonstyranniet: Ungdom, kropp og utseende. Sanna Sarroma holder foredraget «Aldri bra nok?», først på skolene og siden på folkemøtet om kvelden.

Sanitetskvinne og folkehelsekoordinator Dina Von Heimburg sier til Innherred at resultater fra Ungdata-undersøkelsen  viser at 50 prosent av jentene fra ungdomstrinnet i Verdal ikke er fornøyde med kroppen sin. 60 prosent ønsker at kroppen var annerledes.

– Vi skal ikke utsette ungdom for urealistiske idealer gjennom blant annet retusjerte bilder i magasiner og på blogger, sier Von Heimburg.