Når Innherred.no sjekker ståa ved to-tiden søndag ettermiddag er en rekke ivrige dugnadsarbeidere på plass. Der stiller folk opp med glede etter at Verdalselva nok en gang tok seg inn over fotballbanen i bygda.

– Det kunne vært verre. Og nå må vi i hvert fall sette opp nytt gjerde rundt banen. Egentlig skulle vi det før Rosenborg-kampen i vår, sier Fredrik Thomassen og Rune Pedersen.

I forbindelse med årets store fotballkamp på Vuku stadion stilte vukubyggen også velvillig opp i stort antall på dugnad, for ikke å snakke om under byggingen av Vukuhallen. Der er det lagt ned utallige dugnadstimer.

Håper på trykk mot NVE

Det er ikke første gang siden storflommen i 2006 at Vuku stadion står under vann heller, Thomassen og Pedersen håper nå virkelig at kommunen setter trykk på NVE for å få sprengt vekk berggrunnen i elva under Vuku-brua.

Litt lenger bort er Jan Erik Haga og Geir Ove Granheim i ferd med å rydde og ordne rundt de nye innbytterbenkene. De kan registrere et tynt mudderlag som må vaskes bort fra gulvet. I 2006 lå et tykt lag med slikt mudder igjen over hele fotballbanen etter vannets herjinger. Denne gangen ble banen bare gjennomvåt, og alt tyder på at den er spilleklar igjen med det aller første.

En haug med gress og blader skylte imidlertid inn over banen, og la seg inn mot gressbakken i bakkant av stadion. Med river, spader og en traktor fraktes dette vekk under dugnaden.

Kiosken og klubbhuset ble vannskadet

Liv Inger Eklo Hynne, som var den som inviterte til dugnaden på Vukuhallens venners Facebook-side lørdag kveld, er imponert over dugnadsviljen og at folk stilte opp på så kort varsel.

– Men så er også vukubyggen vant med det. Det har vært noen runder med dugnad etter oversvømmelser tidligere også, sier hun.

Til tross for full oversvømmelse på fotballbanen, stanset årets flom på et atskillig lavere nivå enn i 2006. Kiosk-delen av det nye klubbhuset fikk en del vann inn, og det ble også noe fuktig i selve klubbhusdelen - selv om den er bygd med litt større gulvhøyde. Vukuhallen og det nye kunstgressfeltet utenfor hallen var imidlertid langt unna å få vannet inn over seg.

På trygg grunn

Snorre og Jon Olav Hjelde ser at det var helt avgjørende å bygge hallen på et mye høyere nivå enn fotballbanen. De er også opptatt av at noe må gjøres i elva, samtidig som brukarenes utforming heller ikke akkurat bidrar til å gjøre faren for flom mindre.

– Det var synd ikke brua gikk i 2006. Men noe må i hvert fall gjøres. I det minste bør det bygges en flomvoll mot elva på høyde med oppbyggingen til hallen, med tilbakeslagsventiler, sier Snorre Hjelde.