Den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen åpnet i dag og i utgangspunktet skulle løypene være åpne fra og med onsdag for trening og skitesting. På grunn av snømangel åpnes løypene først torsdag.

– Vi skulle egentlig dra ned hit på mandag for å teste ski, men på grunn av snømangel utsatte vi reisen til onsdag, forteller Kjølstad på telefon i bilen på vei til Beito onsdag ettermiddag.

Fredagens åpningsøvelse 15 km. går i sløyfer på 3,7 km. og ikke 5 km. som i fjor. Langløpspesialist Kjølstad på Team United Bakeries staker naturligvis klassisk-rennet på blanke ski.

– Det er nok flere enn oss som vurderer å stake. Etter det jeg har hørt vil også Martin Johnsrud Sundby stake 15-kilometeren. Løypetraseen er kortere i år og det er fortsatt fullt mulig å stake uten feste, sier eknesbyggen.

Mål om topp 20

I fjor endte han helt nede på 45. plass. Topp 20 er målet i år.

– For oss er dette første økt på snø mens flere av de andre løperne har vært i høyden og trent på snø. Jeg skal gå 15 km. fredag og klassisksprinten søndag. Så vurderer jeg også skøytinga på lørdag bare for treninga si skyld. Det blir nok ikke noe pent syn, advarer Kjølstad, som ikke har trent ei eneste skøyteøkt hittil i år.

– Vi skal ikke være i form før Ski Classics (langløpscupen. Red. anm.) starter 5-6. desember. Dette blir kun ei gjennomkjøring og en fin anledning til å vise fram laget. Det kan gi mye positiv oppmerksom om vi gjør det bra. Hvis ikke vi bare blir listefyll.

TUB uten Dahl og Rønning

To av langløpslagets andre storkanoner, John Kristian Dahl og Eldar Rønning, er hjemme i Trøndelag for å pleie kroppen etter sykdom. Sistnevnte med Rhinovirus. Øystein "Pølsa" Pettersen er imidlertid tilbake etter en sykdomsperiode i høst.

– John Kristian sparer seg til langløpene kommer, men Øystein er tilbake, bekrefter Kjølstad.