Innherred.no har - ikke fra noen klubb - blitt gjort kjent med at det har vakt reaksjoner at yngre lag i Verdal IL ved minst to anledninger skal ha brutt klubbene i verdalsklubbenes samarbeidsavtale om å ikke hente spillere fra hverandre.

Overbeviste foreldrene

Før forrige sesong skal en svært ung spiller og spillerens foreldre ha blitt overbevist og overtalt om at Verdal var det beste alternativet for å utvikle seg. Den andre klubben var svært motvillig, men lot spilleren til slutt bytte klubb for å unngå mer krangel som kunne skade spillerens utvikling og forholdet mellom klubbene.

I fjor høst skal det ha oppstått en liknende situasjon. En spiller ble invitert med på treninger med Verdal uten at ledelsen i verken den andre klubben eller Verdal ble informert. Da de fikk høre om det, ble avtalen å få være med på en trening i uka frem til jul, og så retur til egen klubb. Men nå over jul skal spilleren likevel ha fortsatt å trene med Verdal, noe som skal ha vakt reaksjoner i hvert fall blant enkelte.

– Ledelsen sier da at «vi dessverre må innse at vi har tapt kampen mot treneren», blir Innherred.no fortalt.

Helt feil fremgangsmåte

Felles for begge overgangene er at de er håndtert på trenernivå, hvor ledelsen i både Verdal IL og den/de berørte klubben(e) i utgangspunktet var satt på sidelinja. Det reageres likevel på at Verdal IL ikke har vært mer tydelig på å følge opp samarbeidsavtalen som er inngått når tilfellene har blitt kjent.

A-lagstrener Jann Rindsem fikk i forbindelse med reforhandlingen av sin avtale i fjor høst en rolle som utviklingsleder i Verdal IL fotball, med det faglige ansvaret for utvikling av spillere fra de yngste årsklassene opp til senior.

Akademi som mottrekk

Han sier han ikke er kjent med at det skal ha foregått overganger langt ned i årsklassene. Da Verdalingen.no i desember 2014 skrev om de nye sonesamlingene han etablerte på tvers av klubbene, var han tydelig på at klubbskifter ikke bør skje før junioralder, med mindre det er helt spesielle grunner til det.

– Bytter spillere klubb i for ung alder, kan det ødelegge miljøet i de mindre klubbene, og gjøre at andre spillere ikke får den utviklingen de kunne fått. Det er ikke bra, for det er gjerne de spillerne som ligger litt bak de aller beste i 13-14-15-årsalder som blir de beste seniorspillerne, sa Rindsem.

Fotballakademi (10-13 år) og hospiteringsordninger skulle være gulroten til de beste spillerne i klubbene rundt i Verdal, for å sikre at de blir lenger i egen klubb samtidig som de får et godt utviklingstilbud med treninger med ekstra kvalitet.

– Hvis en trener for et lag på egen hånd henter spillere til laget sitt fra andre klubber i bygda, er det helt uakseptabelt, sier Rindsem til Innherred.nos opplysninger om at det skal ha skjedd to ganger etter at lokalavisa skrev om jobben med å samle verdalsfotballen.

Ulikt tankesett

Nettopp argumentene fra Rindsem om hvorfor spillere bør bli i moderklubbene sine til over guttealder deles i bekymringsmeldingen Innherred.no har fått.

– Hvis de antatt beste forsvinner tidlig, samtidig som de har problemer med å stille lag på grunn av få spillere, kan de mindre lagene gå i oppløsning og antall spillere totalt sett gå drastisk ned, konkluderes det i innspillet. Der føles det som om at det kan være ulike tankesett i ledelse og på lagsnivå.

– Det virker som om at Verdal IL har en holdning utad som dels også er festet i styret, men hvor trenere på de forskjellige lagene handler på en helt annen måte, beskriver stemmen fra fotballmiljøet.

Tas opp på kretsnivå

Nettopp klubbskifter blant unge spillere er i dag også satt på dagsordenen på kretsnivå, der utviklingsavdelingen i NFF Trøndelag har publisert en uttalelse til klubbene.

– Vi mener å se en tendens til at yngre og yngre spillere skifter klubb. Dette kan være til hinder for utviklingen av unge spillere, spesielt hvis mange gode spillere i ett kull samles i en og samme klubb. I den norske modellen er det krets i samarbeid med toppklubb og breddeklubb som har ansvaret for oppfølging av de beste i 13-16-årsalderen. Det anbefales å vente til 15-16-årsalderen før det skjer klubbskifter med bakgrunn i toppspillerutvikling, stadfester de.

Hovedbegrunnelsen er at den sosiale mobiliteten og selvstendigheten øker i denne alderen. Man blir mindre avhengig av miljøet man har vokst opp i, og de viktige andre bidragsyterne i miljøet.

– Dette er igjen en erkjennelse av at de gode miljøene skaper gode spillere, poengteres det. Videre beskrives ulike situasjoner, og det presenteres en sjekkliste som bør gjennomgås før en eventuell overgang finner sted. Der poengteres det at overganger må ha tydelige og forutsigbare retningslinjer, og både foreldre og gammel klubb skal involveres.

Ber folk ta kontakt

Utviklingsleder Jann Rindsem i Verdal IL føler at dialogen mellom klubbene i Verdal oppleves som god, og forklarer at det kan finnes tilfeller der det er naturlig å bytte klubb i yngre alder.

– På generell basis kan det skje klubbskifter for eksempel hvis det er vanskelig å få stilt lag i en årsklasse, for noen kan det være mer hensiktsmessig å spille i en annen klubb hvis det passer bedre med transport fra foreldrene, og noen ganger er det et klart ønske fra spiller og familie. Fra Vinne G14 fikk vi en forespørsel nylig, men var tydelig på at vi ville at de fortsatt skulle være i Vinne. Men det er etablert en hospiteringsordning som vi tror er positiv for alle parter, påpeker Rindsem.

I de to tilfellene Innherred.no er blitt gjort kjent med har han ikke fått noen henvendelser, og hvis han skal gjøre noe må han få en redegjørelse fra de som det gjelder.

– Jeg vil både i disse og eventuelle andre tilfeller be om at folk tar kontakt, så får vi se på saken. Verdal IL skal være klubbstyrt, ikke trenerstyrt. Slike ting skal skje på overordnet nivå, fastslår utviklingsleder Jann Rindsem.