Innherred.no skrev onsdag om at det har vakt reaksjoner i bygdefotballmiljøet at to svært unge fotballspillere har byttet klubb til Verdal IL de siste par årene mot bygdaklubbens vilje.

Stiklestad er redningsklubb

Arnstein Ekseth er leder i Leksdal IL fotball, klubben som nå har måttet se en av sine beste spillere forlate laget sitt.

– Det er lite vi som klubb kan gjøre når spilleren selv og familien er tydelig på at et klubbskifte er ønskelig, sier Ekseth, som også er trener i klubben. For et par år siden opplevde han at en enda yngre spiller forlot sitt lag, den gangen dels med bakgrunn i at foreldrene bodde forskjellige steder.

Leksdal har fortsatt ikke formelt signert samarbeidsavtalen mellom klubbene i Verdal.

– Fra starten av var det litt for mye som virket uklart rundt sonetilbudet, men det har vist seg å bli veldig bra. Så vi kommer til å signere avtalen snart, sier Ekseth.

Ekseth medgir at det er utfordrende for små klubber når spillere går til Verdal langt ned i de aldersbestemte klassene.

– Heldigvis har vi et samarbeid med Stiklestad, som gjør at vi har over tjue spillere og kan stille lag. Det har heller ikke vært noen masseflukt, men det er jo de beste spillerne på sitt årstrinn som drar i slike tilfeller, og det kan skade både miljøet og i verste fall hele lagets eksistens, sier han.

Har tydelig regelverk

Verdal IL har et meget tydelig internt regelverk for håndtering av overganger i aldersbestemte klasser.

– Ingen trenere skal henvende seg til spillere i andre klubber, deres foreldre eller via andre. Det samme gjelder alle i trenerteamet, foreldrekontakter og lagledere. Både slike henvendelser og hospitering skal gå via Verdal ILs sportslige utvalg.

– Skulle en spillers foreldre eller en spiller selv spørre om å få komme på trening, eller bare møte opp, skal sportslig utvalg varsles umiddelbart. Ingen skal få lov til å trene med et lag før det er gjort avtale mellom klubbene.

– Ingen spiller får lov til å trene fast med Verdal IL eller spille kamper (gjelder også treningskamper) uten å være registrert i klubben, ved at overgangspapirer er sendt inn og godkjent.

I det ferskeste tilfellet omtalt i onsdagens sak, er det fortsatt ikke skrevet under på noen overgang mellom klubbene, ifølge Leksdal-lederen.

Prøver å skape felles forståelse

Randi Martinsen er medlem av sportslig utvalg i Verdal IL fotball ungdom. Hun sier at de har jobbet knallhardt for å få en felles forståelse for viktigheten av å følge de interne reglene i klubben.

– Men det er ikke sånn at vi aldri gjør feil, vi heller, sier Martinsen.

Hun har de siste par årene vært med på flere møter med forskjellige trenere, foreldre og spillere.

– I noen tilfeller har vi gjort alt vi kan for at spillere skulle fortsette i sine egne klubber. Vi har tilbudt hospitering og fortalt om BDO-samlinger, og prøvd å finne andre løsninger slik at de skulle bli i sitt eget miljø. Når svaret da enkelte ganger er at de likevel vil komme til Verdal, kan vi ikke nekte dem. I de tilfellene føles det litt urettferdig at vi beskyldes for å «hente spillere», poengterer Martinsen.

Opplevde spillerflukt

Jon Olav Vikan er leder i Vinne IL, og var en av de som initierte samarbeidsavtalen mellom klubbene i Verdal.

– Vi hadde store problemer med at spillere forsvant fra klubben, og det var mange hull i årsklassene. Vinne har ikke større rekruttering enn at det i mange kull ikke handler om hvor mange lag vi kan stille, men om vi kan stille ett eller null lag, forklarer han om bakgrunnen for initiativet.

Han deler Leksdal-leder Ekseths betraktning om at det er signalspillerne som fristes av en overgang til Verdal.

– Noen av våre lag i aldersbestemte klasser har rett og slett gått helt i oppløsning som følge av at de beste spillerne har forlatt oss, sier Vikan.

Etter at samarbeidsavtalen kom på plass har situasjonen blitt bedre.

– Likevel hadde jeg i hvert fall fire møter i fjor, med spillere som ønsket å gå over til Verdal. Jeg må innrømme at det var utfordrende samtaler med spillere og foreldre, sier Vinne-lederen.

Samarbeidsavtalen har også vært til åpenbar nytte. Ikke minst på junior, hvor Vinne i år kan stille lag både på G16 og G19.

– I fjor var vel første gang på årtier at vi kunne stille lag på G19. Tilbudet vi har fått til med Billi Engesvik som trener har blitt veldig populært, og nå har vi 15-18 spillere på både G16 og G19. Mange av våre G19-spillere hadde sluttet med fotball for to år siden, men fikk tilbake lysten da tilbudet i Vinne dukket opp. En rekke av dem er veldig gode fotballspillere, noen av dem har vært ønsket av både Levanger og Verdal, men vil heller spille hos oss, sier Vikan.

På 16-årslaget er brorparten spillere som de siste to sesongene har spilt i Verdal. Noen hadde sluttet, men da laget ble etablert høsten 2015 ville flere også der ta på seg fotballskoene igjen.

De fleste forstår

I samarbeidsavtalen er det sagt at Verdal kun skal ha ett juniorlag på G19, med de beste og ivrigste spillerne i kommunen. Resten av spillerne skal ut i bygdaklubbene. Det er noe av forklaringen på tilstrømningen til G19-laget i Vinne.

– Samarbeidsavtalen fungerer veldig godt på noen områder, ikke like godt på andre. Samtidig handler utfordringene i stor grad om enkeltpersoner i verdalsfotballen som ikke ser klubbenes og spillernes beste, mener Vikan og refererer til utviklingsleder Jann Rindsems tanker om at klubbskifter blant unge spillere kan ødelegge miljøet i de mindre klubbene, og hindre andre spilleres utvikling.

Men noen trenere i Verdal er klare og tydelige på det som er avtalens mål. Vikan trekker frem eksempel på at Vinne-spillere som har møtt opp på verdalstreninger rett og slett har blitt sendt hjem av trenere i Verdal, med beskjed om at dette også bør avklares klubbene imellom. Dette har da resultert i møter mellom Verdal IL, Vinne IL og spillere/foresatte som har diskutert ulike muligheter og alternativ.

– Det er sånn det bør være, og inntrykket er at de aller fleste i Verdal IL følger retningslinjene, sier Vikan.

Oftest er det i 13-årsalderen at spillere og deres foreldre begynner å tenke på klubbytte for utviklingens skyld.

– Min erfaring er at det slett ikke alltid er de som er best i den alderen som er best når de når junioralder. Flere av de gode spillerne på G19-laget vårt nå, er spillere som slett ikke utmerket seg som 13-åringer. Dessuten er det nok gjerne slik at spillere som havner i andre og tredje treningsgruppe i større klubber ikke får et like godt tilbud, de får kanskje ikke delta på cuper og får ikke den samme opplevelsen som de høyest rangerte spillerne de gangene de er med, tror Vinne-lederen.

Paradoksalt nok er det slik at flere av spillerne som har forlatt Vinne med ambisjoner i yngre årsklasser, nå er de som kommer tilbake etter å ha fått tilbake lysten på fotball, med litt mindre trening, litt mindre alvor og færre forpliktelser.

Har vært en god avtale

Oppsummeringen hans er at Vinne slett ikke har kommet dårlig ut av samarbeidsavtalen.

– Avtalen er jo av en art der Verdal i stor grad er den klubben som gir, mens småklubbene får. Så er det nok slik at ikke alle er hundre prosent tilfreds med det, konstaterer Jon Olav Vikan.

Hos Arnstein Ekseth i Leksdal har de også opplevd å få spillere til klubben i yngre årsklasser, nettopp fra Verdal.

– Ja, det har kommet spillere hit som følge av kameratskap og fordi de ikke har fått spille så mye der nede, sier Ekseth.

Han ser nå frem til et nytt møte mellom klubbene i Verdal, om samarbeidsavtalen som Leksdal altså er klar til å signere.

I Vinne gleder de seg til 15. mars. Da er det første runde i NM for junior, der Vinne møter Verdal, og eks-Verdal-spillerne møter kompisene sine og de antatt beste juniorspillerne i kommunen.