Stiklestad Golfklubb har helt siden 2007 hatt skjenkebevilling i klubbhuset på Trones. Frem til nå gjennom et eget driftsselskap for huset, som har drevet med serverings- og salgsvirksomhet, og andre tjenester som hører til.

Golfklubben selv tar over

Heretter skal imidlertid golfklubben selv stå for driften av klubbhuset, noe som krever ny søknad om skjenkebevilling, og stiller søknaden i et litt annet lys.

– Vi har måttet la kommuneadvokaten vurdere om skjenkebevilling faktisk kan gis til ideelle organisasjoner, og konklusjonen er at det er lov under visse forutsetninger, heter det i rådmannens utredning.

I tillegg må søknaden sees opp mot kriteriene kommunestyret i Verdal vedtok i slutten av mai 2012, der det presiseres at skjenkebevillinger må være naturlig knyttet til virksomhetens bransje og omsetningsforhold.

Heftig diskutert i 2012

Kriteriene ble fastsatt etter diskusjonene rundt skjenkebevillingssøknaden til den tidligere interiørbutikken Min drøm i Verdal sentrum. Formannskapet var delt på midten i om skjenking ville være positivt, eller om det ikke hørte hjemme i en butikk og var en utvanning av alkoholpolitikken.

Min drøm fikk med 5 mot 4 stemmer lov å skjenke, men ikke lenger enn til de nye kriteriene ble vedtatt. Da ble bevillingen inndratt (journ.amn.).

– Spørsmålet nå blir om skjenkebevilling hører naturlig til driften av Stiklestad Golfklubb som ideell organisasjon, skriver rådmannen.

Golfklubben har i søknaden beskrevet klubbhusdelen av golfklubben som «Idrettsrelatert reiselivsvirksomhet basert på golfidrett, helse, kafé og serveringsvirksomhet, selskaps- og utleievirksomhet samt annet som faller naturlig inn under dette».

Sier ja til øl, vin og brennevin

25 prosent av Stiklestad Golfklubbs omsetning skal i dag komme fra serveringsvirksomheten, ifølge klubben selv.

– Rådmannen anser det som om at skjenking er en naturlig del av driften, og at det kommer inn under kommunestyrets vilkår vedtatt 29. mai 2012, heter det i innstillingen til formannskapet.

Politikerne avgjør saken kommende torsdag 18. februar.

Hvis de konkluderer med det samme som rådmannen, vil golfklubben få skjenkebevilling med Tore Halvorsen og Leif Sollund som styrer og stedfortreder for bevillingen, som gjelder både gruppe 1, 2 og 3 (det vil si både øl, vin og brennevin).

Stadig diskusjonstema

Skjenkebestemmelsene i Verdal har vært diskutert mye også i nyere tid. I fjor høst fikk ikke Trones vel lov til å skjenke ved mer enn en anledning på sine visninger av fotballkamper på storskjerm, og Verdal IL fikk heller ikke bevilling for mer enn en enkeltanledning etter at de overtok «pubquizen» som tidligere ble arrangert på Gilroy, Aboteke og Møllehagen.

Den ene anledningen ble på superfinalen rett før jul.