Toppvert og kjentmann Trond Reitan ledet an da to skoleklasser la i vei fra skihytta i Volhaugen. Målet var Landstadvollen, 302 meter over havet.

- Turen er på 2,2 kilometer, og underveis vil vi passere gamle setervoller som var bruk for 150 år siden, fortalte Reitan til skolelevene som fulgte etter med liv og lyst. Med niste og drikke i tursekkene lå det an til en annerledes skoledag.

Lett tilgjengelig

Landstadvollen, som ligger ved kommunegrensa mot Steinkjer, er en av de lettest tilgjengelige i årets 10 på topp. Fra skihytta følges skitraseen Vola rundt på østsiden.

Ann Sissel Vehus fra Bedriftsidretten Nord-Trøndelag ønsket før start skoleelevene velkommen til Volhaugen og sesongåpningen for 10 på topp.

- Vi er veldig glade for at skolene vil være med på årets 10 på topp. Skolene som er med konkurrer om en pokal, der det gjelder å få flest kilometer til sin skole, sier Vehus. Ti på topps vandrepokal går til den skolen som har samlet flest kilometer delt på antall elever ved skolen.

Kommunens varaordfører Silje Sjøvold stilte også opp for å støtte opp under folkehelsetiltaket til Bedriftsidretten. Varaordføreren uttrykte stor entusiasme over å komme ut på en frisk formiddagstur.

- Jeg har som mål å komme meg på alle ti på topp i løpet av sommeren, sa Sjøvold.

Turer for alle

Årets 10 på topp varer fram til 16. oktober. Det er lagt opp 10 turer som kategoriseres i enkle, middels og krevende. De enkleste er inntil fem kilometer, mens de lengste er over 10 kilometer. De krevende turene er for folk som er vant til å bevege seg i fjellet, som takler bratte stigninger og lengre turer.

- På alle turene finne du turkasse for turen, og en gjestebok hvor du kan skrive deg inn. Besøket registrerer du på internett gjennom en app, eller ved å sende inn registreringskortet ved sesongslutt, informerer Ann Sissel Vehus.

Årets enkle turer er Hanekammen, Høgkammen, Landstadvollen og Skogrøveren. Middels turer er Skeisvola, Rollsjøan og Kvernsjøhøgda. Krevende turer er Grønningen, Hitre Seterfjellet og Høgfjellsstøtta.

Kjentmannsmerket

I tillegg til 10 på topp, som har «nye utgaver» hvert år, ruller Kjentmannsmerket i Verdal videre. Det startet opp på 1970-tallet, og er et samarbeid mellom Verdal Idrettsråd og idrettslagene i Verdal. Det er nå plassert 37 poster rundt i kommunen som står permanent ute. Ulike forbedringer er i løpet av årene gjort for å få folk ut, som skilting og premiering.

Mottoet er nå som før «bli kjent med din egen kommune».