Tidlig mandag ettermiddag er Håkon Bragi Valgeirsson som vanlig på jobb som kokk på Backlund. Når arbeidsdagen er over, er det rett på fotballkamp med datteren, men etter det handler alt om en viss EM-kamp på TV i kveld.

Island møter England i åttedelsfinale, og da fylles huset i Maritvoldgata i Verdal opp av familie, naboer og venner.

– Vi har dekorert stua som et EM-studio, med blant annet gamle spillerdrakter, forteller Valgeirsson.

«Tapetserer» med Island-flagg

I flaggstanga utenfor huset har det i mange dager under EM hengt et islandsk flagg, og et mindre flagg pryder dessuten verandaen i andreetasje. Det har blitt lagt merke til på Garpa og Prærien.

– Jeg har også dekket opp arbeidsplassen med islandske flagg, slik at det ikke skal være noen tvil, sier Backlund-kokken.

Han beskriver familien som en idrettsfamilie, der også de halvt islandske barna har vært veldig ivrige fans av hans hjemland under EM. Valgeirsson ble kjent med kona fra Røra da hun jobbet på Island, og sammen flyttet de til Trondheim og deretter Verdal da han begynte å jobbe på Backlund.

Selv spilte han både håndball og fotball i Breiðablik i sine unge år, før han valgte å satse på håndballen som 16-åring.

Stolte idrettstradisjoner

Håndball er en annen idrett som står sterkt på Island, med OL-sølv for det islandske herrelandslaget i 2008 som det store høydepunktet. Samme lag tok dessuten bronse i EM to år senere.

– Jeg heiste flagget også under OL den gang. Ellers har jeg hatt det oppe på barnas bursdager og i enkelte andre sammenhenger. Men nå er det EM som er den eneste grunnen, sier Håkon Bragi Valgeirsson.

At landet skulle gå videre til finalespillet i EM hadde han kanskje ikke trodd. Men kjempeoverrasket er islendingen heller ikke.

– Vi har et veldig godt lag, der stammen er 1989- og 1990-årgangene, de som kvalifiserte seg for U21-EM i 2011. Så det er ingen tilfeldighet at vi kvalifisererer oss og gjør det godt i mesterskapet, sier han.

Nær avansement i U21

I U21-EM den gangen slo landet Danmark, men røk ut på minst mulig margin etter lik målforskjell med danskene og Hviterussland, der sistnevnte hadde best målforskjell akkurat de tre lagene i mellom. Dagens U21-landslag ligger for øvrig godt an til å komme til mesterskapet i 2017, etter å ha slått Frankrike på hjemmebane.

– Hvordan tror du stemningen er i hjemlandet disse dagene?

– Den er helt vill. Jeg ringer ofte og snakker med familie og venner. Det er noe helt spesielt på Island med den fellesskapsfølelsen alle har, sier Håkon Bragi Valgeirsson.

I kveld avgjøres det om festen kan tas enda et skritt lenger, og om det blå, røde og hvite flagget fortsatt skal vaie i vinden med utsikt over Garpa og Prærien i Verdal.

– Áfram Island!