Etter en hviledag i går, fortsetter Tour de France fra Escaldes til Engordany/Revel tirsdag. En etappe som starter brutalt, men hvor de siste 173 kilometerne er veldig greie med en liten knekker på et par kilometer rett innenfor den siste mila.

Endelig norsk dag

Før touren pekte jeg ut etappe ti som den beste sjansen for Edvald Boasson Hagen, som gikk inn i etapperittet i svært god form. Han overbeviste enormt da han parkerte Alexander Kristoff i NM.

Etter å ha vært nedpå på den første etappen var han nok ikke helt hundre prosent på den andre, som imidlertid uansett ble kjørt så hardt mot slutten at Edvald trolig ikke hadde hatt en sjanse uansett. Videre utover i touren har han vært en viktig bidragsyter til Mark Cavendish' tre etappeseire, og laget til Edvald har i tillegg fått ytterligere en etappeseier gjennom Stephen Cummings.

Etappen i dag starter altså tøft, med en 22,6 kilometer lang stigning, 5,5 prosent i snitt. Toppen på 2.408 meter over havet er det høyeste punktet rytterne er over i touren. I starten er ikke stigningen så bratt, men oppover mot toppen blir det brattere. Den lille knekkeren mot slutten er 1,8 kilometer lang, med 6,6 prosent i snitt. Litt ala Østnesbakkene om man vil.

Cavendish vil slite

Det kan bli en del motvind, og sjansen for nedbør er også ganske stor. Nedstigningen fra den siste knekkeren er teknisk krevende, mens innspurten er grei bortsett fra to kjappe svinger med 600 meter til mål.

Det er ganske åpent om hvordan dagens etappe vil utvikle seg. I beste fall kan de rene spurterne håpe på å gjøre opp om seieren. Men jeg har litt vanskelig for å se at det skjer. Da må feltet samle seg etter det første fjellet, og bare et lite brudd være foran. I tillegg må tempoet være slik at spurterne henger med over, og ikke blir for langt bak noen som prøver seg i knekkeren som ender sju kilometer før mål. Uansett kan det bli veldig uorganisert med bare drøye tre kilometer til mål når de er nede derfra igjen.

Personlig tror jeg Mark Cavendish, som har slitt på flere etapper nå, kommer til å havne skikkelig i bakleksa opp den første stigningen. Så mye at selv en regruppering av hovedfeltet etterpå vil ha tappet ham for krefter, slik at tempoet i den lille knekkeren også blir vanskelig å følge.

Tviler på klatrepoengkamp

Stigningen til å begynne med er en førstekategori, med ti klatrepoeng til førstemann, videre åtte og seks, fire, to og ett. Kommer Rafal Majka til å ofre mye for å kapre klatretrøya fra Thibaut Pinot? Jeg tviler, det er stigninger senere som betyr ekstremt mye mer. Om Pinot henger seg på i et brudd, så vil kanskje Majka også gjøre det. Men en ny lang dag der bruddet må kjempe hardt for å holde unna et hovedfelt der enkelte spurtlag vil kjøre, og noen lag til puncheurer det samme, tror jeg ikke de lyster så mye på. Skal det bli klatrepoengkamp må det nok være jevnt kjør og et samlet frontfelt av gode klatrere opp mot første toppen.

Jeg tipper de lar andre klatrere prøve å gå i brudd i dag. Med en hektisk start på etappen kan det nok gå et brudd på 20-30 mann igjen, men så går det typisk i oppløsning opp mot toppen, fordi enkelte begynner å tvile på om et stort brudd og et jagende hovedfelt er noen suksess på de over 16 flate milene midt på dagens etappe.

Vegard Breen er kanskje en mann som har en fin sjanse til å gå med i et sånt brudd, men jeg tviler på at han vinner likevel.

Boasson Hagen dagens mann

Det finnes en mulighet for at hovedfeltet tar en hviledag, og lar et stort brudd gjøre opp om seieren uten kamp, men da må i hvert fall bruddet ha med ryttere fra de fleste lagene. Det fremstår kanskje ikke helt sannsynlig det heller.

Peter Sagan er dagens største favoritt på papiret, men er han med i bruddet kommer det til å bli mange forsøk på å kjøre ham av som han må kontre på. Selv med et mindre brudd i den siste stigningen vil han få det tøft med å vinne.

I og med at jeg lanserte denne etappen som Edvald-etappe før touren, så står jeg naturligvis på det. Ingenting tyder på at formen er noe dårligere enn den var for en drøy uke siden. Edvald kan komme seg med i et stort brudd, og han er definitivt i stand til å henge med om det utkrystalliserer seg en gruppe på den siste stigningen.

I det hele tatt er han rask nok til å spurte fra de fleste unntatt de aller aller raskeste, så Edvald har mange muligheter til å ta det i dag uansett utvikling.

Sondre Holst Enger har vært i storform, men avslutningen blir fort litt for hard for ham hvis det kjøres tøft. Alexander Kristoff har også en mulighet, men som nevnt før touren tror jeg ikke på en etappeseier til ham. En norsk etappeseier må nok komme gjennom Edvald Boasson Hagen.

Farlig Lutsenko

Jeg nevner et par andre aktuelle karer i dag. Aleksey Lutsenko har prøvd seg i et par brudd i årets tour. Astana-rytteren er U23-verdensmester fra 2012, da VM gikk i Valkenburg. En typisk klassikerrytter-løype det, og Bryan Coquard ble andremann da. I fjor vant han etappe i Sveits, og i år kom han alene til mål på en etappe i Paris - Nice hvor han rykket mot slutten og kom alene i mål før hovedfeltet hvor Kristoff naturligvis vant spurten om andreplassen.

Lutsenko er veldig aktuell dersom et brudd får gjøre opp om seieren, med sitt rykk og tempostyrke for å holde unna.

Ny Gallopin-mulighet

Til sist kan jeg ikke unngå å nevne søndagens tips Tony Gallopin heller. Gallopin var med i bruddet da, og viste at han har evnen til å bli med i brudd på tøffe åpninger. Dagens start på etappen er ikke så ulik, bare litt mindre bratt, men desto lenger. De ikke veldig tøffe partiene i starten åpner for at slike som ham har alle muligheter til å komme seg med i et brudd, og skulle det få lov til å gjøre opp om seieren er han ekspert på stigninger ala den siste på dagens etappe. Der vil han kunne gå selv eller sammen med noen få andre, og Gallopin er en såpass kjapp avslutter at han da er en høyaktuell seierskandidat.

Mitt tips blir: 1. Edvald Boasson Hagen, 2. Tony Gallopin, 3. Aleksey Lutsenko