Da Tour-løypa for i år ble lansert, var etappe 12 noe som pekte seg ut som et virkelig punkt der klinten skulle skilles fra hveten. Idet dagen er kommet, skiller det bare ett minutt og 28 sekunder mellom de ti fremste, og hadde det ikke vært for Chris Froomes utradisjonelle angrep i unnabakke og i vinden på gårsdagens typiske spurtetappe så hadde avstanden bare vært ett minutt.

Så nå må det snart skje noe. Men været kan sette en stopper for det på torsdag. I går ble det bestemt at målgang blir seks kilometer nedenfor toppen av Mont Ventoux, slik at de går i mål idet skog og vegetasjon tar slutt, uten å fortsette opp i det karakteristiske månelandskapet.

Motvind også

I tillegg til sterk vind på toppen, kommer det trolig til å bli motvind i den delen av bakken de tross alt sykler, noe som gjør det vanskeligere å sette inn noe angrep som gir skikkelig resultat.

Forkortingen av siste fjell gjør riktignok at gjennomsnittsstigningen øker noe, siden Mont Ventoux-bakken er brattest helt i bunn.

Etappen starter med tolv flate mil, hvor det fort kan bli sidevindskjøring. Dog viste gårsdagen at det blir vanskelig å kjøre av sammenlagtkanonene, og i dag er alle om mulig enda mer forberedt på det som venter. Mange brukte ekstremt mye krefter til forholdsvis liten nytte i går, så det kan meget vel bli en roligere dag i feltet der et brudd får kjempe mot vinden istedet.

Dan Martin raskest

Spørsmålet er hvor stor avstand et brudd kan ha før den lille knekkeren med en tredje- og en fjerdekategori, egentlig en stigning om man vil, på 5,8 kilometer til sammen. Videre er det nesten tre lette mil før de ti kilometerne opp bunnen av Mont Ventoux.

Avstanden kan fort være veldig stor etter tolv mil, og om den ikke skulle være det, så kan det gå et brudd der som opparbeider seg såpass stor luke til siste fjellet at det ikke uten videre er gitt at sammenlagtrytterne henter dem. Smårykk der man kommer ut i vind og må sette seg opp igjen vil ikke hente nok tid.

Blir det et oppgjør mellom sammenlagtrytterne til mål, mener jeg Daniel Martin er det beste tipset. Så fremt han ikke blir kjørt av, er han den raskeste av de som sitter igjen. Martin har vist strålende form i touren, og lite tyder på at den sterke og rutinerte iren går på noen smell.

Ny sjokkseier?

Skulle tanken om en dag der sammenlagtfavorittene bare blir sittende og skue på hverandre slå til, er det enda mer åpent. Jeg synes Simon Geschke i så fall kan være et spennende navn. Tyskeren vant svært overraskende den tøffe 17. etappen i fjor, hvor få trodde han skulle holde unna for de mange andre sterke klatrerne i det bruddet. I årets tour har han vært lite synlig, men han var med i bruddet på etappen som Stephen Cummings vant. Da hadde han ikke beina til å kjempe om de fremste plassene, men bedyret at han kom til å prøve igjen.

I går syntes han etappen ble stressende, og kom til slutt inn i en av de bakre gruppene. Minst stress i dag bør det kanskje være å gå i et brudd, om det så er tidlig på etappen eller når det begynner å dra seg litt til mot slutten.

Klatretrøyekamp

Andre som er verdt en ekstra oppmerksomhet i dag er Thibaut Pinot og Rui Costa. Førstnevnte jakter klatretrøya, er langt ute av sammendraget og har vist etter den dårlige dagen at formen ikke har fått noen varig knekk. Pinot skulle nok veldig gjerne ha vunnet etappen på den franske nasjonaldagen opp til Mont Ventoux. Normalt sett vil han være en av de sterkeste hvis han sitter i et brudd som gjør opp om seieren.

Det samme kan sies om Rui Costa, den tidligere verdensmesteren som har vært aktiv utover i touren. Uten fullklaff til nå, men Costa er en meget sterk klatrer og egentlig en vinnertype, i tillegg til at formen ser absolutt brukendes ut på dette stadiet av touren.

Pinots sterkeste utfordrer i klatretrøyekampen, Rafal Majka, var nedpå i går, men det var vel ikke verre enn at han ikke merker stort av det i dag.

Mitt tips i dag: 1. Simon Geschke, 2. Thibaut Pinot, 3. Rui Costa

Sammenlagtrytter-favoritt: Daniel Martin