– Gratulerer med OL-billett…

Gratulasjonen kom fra landslagstrener i håndball, Thorir Hergeirsson, på telefon i januar. Siden har Trond Viggo Sjøbakk forberedt seg til å reise til OL i Rio, Brasil, som starter 5. august. 47-åringen fra Levanger har fått drømmejobben blant fysio- og manuellterapeuter i Norge. Nemlig fysioterapeut for kvinnelandslaget.

– Jeg er både ydmyk og glad for å bli spurt om å være med landslaget til OL i Rio. Dette blir mitt sjuende mesterskap, men mitt første OL. Det henger selvsagt ekstra høyt, sier nessebyggen.

Fartstid fra LHK og LFK

Han har deltatt på fire EM og fire VM, halvparten for yngre landslag og de fire andre for kvinnelandslaget. I tillegg har han vært fysioterapeut for Levanger håndballklubb og Levanger fotballklubb i en årrekke.

– Jeg ble spurt første gang om å være med i landslagssammenheng av Mia H. Högdahl for åtte år siden. Jeg kjente henne fra tiden hun var trener i LHK. Jeg sa jeg ikke hadde peiling på håndball. Nå har jeg lært litt, men jeg må henvise til trenerne om det kommer håndballfaglige spørsmål. Min jobb er å holde spillere friske og skadefrie til trening og kamp.

Tittelforsvarer Norge

Og det er litt av et ansvar. Norges håndballjenter er tittelforsvarer etter OL-gullet i London i 2012. De er også forhåndskvalifisert sammen med vertsnasjonen Brasil som de for øvrig møter i første kamp.

– Målet er som alltid i mesterskap, å ta medalje. Om vi er gode nok til å ta gull, får tiden vise. Samtlige 14 spillere i troppen er i alle fall skadefri. Nå er de på siste oppkjøring og spiller firenasjonersturnering i Ulsteinvik, forteller Sjøbakk.

Under OL skal levangsbyggen jobbe i helseteam sammen med lege, psykolog, massør og ernæringsveileder.

– Det er som å være på kurs. Jeg har lært utrolig mye på samlinger og mesterskap med landslaget ved å jobbe tverrfaglig med flinke fagfolk. Mye av det som skjer i håndballverdenen er overførbart i mitt daglige virke som manuellterapeut på Innherred Helsehus, sier 47-åringen, som til daglig er en av driverne av Innherred idrettsmedisin på Røstad.

Ikke fokus på zikavirus

Bortsett fra fokus på kne, skuldre og ankler, er helseteamet selvfølgelig oppmerksom på smittefaren i Rio. Men noe zikafrykt er det ikke i landslagsleiren, skal vi tro Sjøbakk.

– Zikaviruset går vi i alle fall ikke og bekymrer oss over. Men vi tar selvfølgelig våre forholdsregler. Hygiene er generelt veldig viktig på slike mesterskap. Og vi har tatt alle vaksiner som er relevante.

Sjøbakk og landslaget reiser til Brasil 30. juli.

– Vi var der nede i fjor sommer for å skaffe oss erfaring med klima og tidssone. Når vi reiser nedover nå har vi seks dager for å akklimatiseres før første kamp. Vi gleder oss til å komme i gang med mesterskapet.

PS! Tidligere LHK-spiller Mari Molid er blant spillerne i den norske håndballtroppen. Birgit R. Skarstein fra Levanger er en av medaljekandidatene i pararoing i Paralympics i september. Marit Breivik fra Nesset deltar også i OL, som nestleder i Olympiatoppen.