Den første dagen etter hviledag er alltid litt ekstra spennende, men med dagens lange flate innledning bør rytterne ha tid til å kjøre seg inn i det igjen etter hviledagen.

Avslutningen i dag er veldig hard, med en førstekategori opp til Col de la Forclaz (13km/7,9 prosent) og deretter ned og rett opp igjen til avslutningen på Finnhaut-Emosson (10,4km/8,4 prosent) som er aller brattest opp mot toppen.

Froome frakjørt i 2014

Målgangen i dag er den samme som på den sjuende etappen i Criterium Dauphine i 2014, da Chris Froome ble frakjørt av Alberto Contador på slutten, bak et brudd som gjorde opp om seieren. Froome har altså ikke de beste minner herfra, men den gangen var han preget av et uhell tidligere i etapperittet.

At det kan bli tungt for ham i dag også, er det imidlertid liten tvil om. Hjelperytterne så mer og mer slitne ut sist uke, og blir han sittende igjen alene er det plutselig ikke gitt at alle angrep kan pareres.

Mollema som dark horse

Dog så Movistar ikke veldig sterke ut sist uke de heller, og Valverde så nesten bedre ut enn Quintana. Colombianeren har riktignok satt alt inn på den siste harde uka, og det vil være uvanlig hvis han fader på slutten når han alltid har vært som sterkest i den fasen av rittet.

Innimellom seiler Bauke Mollema opp som en dark horse. Han er andremann i sammendraget, og virker stadig veldig sterk. Mollema er raskere enn Froome hvis han skulle greie å sitte med helt opp, og derfor blir han min favoritt dersom sammenlagtrytterne gjør opp om seieren i dag.

To konkurranser i etappen

Jeg tror likevel mest på en bruddseier på selve etappen. Team Sky vil nok mest av alt kontrollere, jeg er usikker på Movistars styrke og i bakhodet lurer den meget harde bakketempoen i morgen. Kampen om klatretrøya pågår fortsatt litt, selv om Majka har et godt grep om den. Flere er lystne på etappeseire av de gode klatrerne også. Hovedutfordringen i dag er at det er en så lang flat seksjon først, at det både vil være vanskelig å gå avgårde for de som ikke har stor kjørestyrke (gode temposyklister, som ikke alltid er like gode klatrere) eller er raske nok til å støte seg i fra.

Men man kan se for seg at sammenlagtlagene sender ut folk til å hjelpe mot slutten, og da kan vi få et brudd der noen åpenbart kun er der som hjelperyttere, mens andre har ambisjoner om etappeseier.

Tre bruddkandidater

Daniel Navarro har vært veldig aktiv i touren, uten å makte det siste lille. To tredje- og en fjerdeplass har det blitt, mens han ble niendemann da Pantano vant den siste tøffe bruddetappen. Navarro gjorde det forholdsvis bra på den tilsvarende avslutningen i Criterium Dauphine for to år siden, da han ble nummer 19. Ett minutt og 40 sekunder bak Contador er ikke så verst. Navarro har som nevnt tidligere vunnet etapper i vueltaen og Dauphine, og har flere sterke sammenlagtplasseringer i store ritt, med niendeplass fra touren i 2013 som best.

En vi også har sett mye til er Domenico Pozzovivo, som har vært mye lenger unna det helt store. Men den bittelille italieren har vist seg frem og ting tyder på at han stadig er lysten på noe. Er det noen som på en knalldag kan sprette lett opp den siste knalltøffe stigningen må det være den 53 kilo tunge typiske klatreren. Han har vunnet en giroetappe en gang, i 2012, har vunnet flere etapper i mindre ritt og har en femteplass sammenlagt fra giroen i 2014.

Sistemann å nevne er et skikkelig langskudd. Romain Sicard har prøvd på noen småting de siste par ukene, men både vært litt uheldig med hvordan etappene har utviklet seg og selvsagt heller ikke vært sterk nok. Franskmannen med plasseringer rett under nummer ti sammenlagt i vueltaen er U23-verdensmester fra 2009, foran meget sterke menn som Carlos Betancur, Egor Silin og Peter Kennaugh, med ryttere som Matthias Brändle, Damiano Caruso og Alexandre Geniez lenger ned på lista. Det vil være tidenes overraskelse om han vinner i dag, men jeg klarte å prikke Christophe Riblon på Mont Ventoux i 2013, og det var like usannsynlig.

Mitt tips: 1. Daniel Navarro, 2. Domenico Pozzovivo, 3. Romain Sicard

Sammenlagtfavoritt-favoritt: Bauke Mollema