Avisutklippet vi har kommet over stammer fra ganske nøyaktig ett hundre år siden. I Nordre Trondhjems Amtstidendes utgave den 9. september er det annonse for en cupkamp i fotball på Levanger. Nærmere bestemt «1ste serie av kampene om Norgesmesterskapet», mellom Brage og Sverre. Inngangsbilletten kostet 25 øre, for barn 15 øre.

Bare jubel ved mål

Forløperen til Levanger-Avisa og idag Innherred passet imidlertid på å komme med en klar henstilling på redaksjonell plass i samme avis.

Forut for det som var forventet å bli en spennende fotballkamp, ble det poengtert følgende: «Idet vi henleder opmerksomheten paa annoncen i dagens nummer vil vi indstændig anmode tilskuerne, specielt guttene, om ikke at forstyrre spillet med høirøstet tilrop eller anden skraalende adfærd. La dommeren være dommer og brøl ikke ut med jubel uten når ballen havner i nettet.»

Rake motsetningen

Det nærmeste man kommer slik opptreden i helt moderne tid er vel fra noen år siden, da en aksjon mot mandagskamper i norsk fotball ble markert med 15 minutters stillhet i starten av kampene. Nå kommer disse tilbake i eliteserien når Discovery overtar rettighetene fra neste sesong, riktignok med klare begrensninger slik at ingen lag skal risikere å spille mer enn to hjemmekamper på mandag.

I dag anses Kjernens engasjement for å være landets beste, med syngende supportere gjennom samfulle nitti minutter. Med stiftingen av LFK Stallions har også stemningen på Moan steget utallige hakk. For hundre år siden skulle imidlertid tilskuerne altså helst holde kjeft, i hvert fall i lokalavisredaktørens øyne. I dag er lokalavisredaktøren derimot en av de syngende.